Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Ai fost vreodată nesigur cu privire la prospețimea ouălor atunci când le adaugi la rețetele tale? Ouăle pot fi dificil de judecat, deoarece cojile lor ascund starea albușului și a gălbenușului.

Dar nu vă faceți griji, avem câteva modalități simple de a determina dacă un ou este proaspăt și vă vom împărtăși, de asemenea, câteva informații despre reducerea risipei alimentare legate de ouă.

Când cumpărați ouă de la supermarket, acestea au întotdeauna o dată de utilizare recomandată pe ambalaj. Știați că în Franța, ouăle nu pot fi vândute cu 7 zile înainte de data minimă de durabilitate menționată pe ambalaj? Dacă cumpărați ouă direct de la un găinări, nu este indicată data limită de utilizare, dar trebuie să știți că este la maximum 28 de zile după ziua ouătului.

Nu vă faceți griji dacă cojile nu sunt crăpate sau rupte, puteți păstra ouăle în frigider timp de până la o lună după data limită de utilizare recomandată, care este la 58 de zile după depunerea lor.

Depozitarea adecvată ajută la menținerea prospețimii, previne mucegaiul și ajută la lupta împotriva risipei alimentare. Nu uitați să vă păstrați ouăle la frigider pentru a evita riscurile pentru sănătate.

La fel ca orice alt produs proaspăt, ouăle pot dezvolta un miros ciudat dacă au expirat. Dacă observi că un ou a depășit data de expirare și vrei să-l păstrezi pentru consum ulterioară, începe prin a-l adulmeca.

Ouăle expirate au adesea un miros neplăcut și nu trebuie consumate, deoarece s-ar putea să-și fi pierdut vitaminele și să aibă un gust alterat. Dacă mirosul vi se pare normal, mergeți mai departe și consumați rapid oul făcând o omletă, de exemplu.

Ochii tăi te pot ajuta, de asemenea, să identifici dacă un ou este expirat sau este încă comestibil. Uitați-vă bine la carcasă pentru a evita orice risc. Dacă coaja pare pudră, lipicioasă, crăpată sau în orice stare discutabilă, poate indica prezența mucegaiului.

În plus, dacă spargeți oul într-un bol și observați orice decolorare ciudată, cum ar fi culorile albastru, roz, negru sau verde în albușul sau gălbenușul de ou, aceasta poate indica creșterea bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare.

Fiți atenți dacă gălbenușul de ou sau albușul curge, deoarece acest lucru poate indica că oul este vechi, dar nu a atins limita de utilizare.

O altă tehnică pentru a determina prospețimea unui ou este scufundarea lui în apă. Umpleți o cratiță sau un castron de salată cu apă și puneți ușor oul în el. Dacă oul se scufundă în fund și se întinde plat, este totuși bun de mâncat. Dacă rămâne vertical, trebuie consumat rapid. Și dacă plutește la suprafață, este expirat.

Pe măsură ce un ou îmbătrânește, umiditatea se evaporă prin porii microscopici, determinând extinderea pungii de aer din interior. De aceea ouăle mai vechi tind să plutească. Cu toate acestea, este important să rețineți că, dacă intenționați să mâncați ouăle imediat, nu trebuie să repetați acest experiment, deoarece poate îndepărta cuticula protectoare de pe coajă, făcând oul mai susceptibil la contaminarea bacteriană.

Lumânarea este o tehnică folosită în industrie pentru a evalua calitatea ouălor sau dezvoltarea puilor în ouăle fertilizate. Deși se realizează de obicei folosind echipamente specializate, o puteți face și acasă. Găsiți un loc răcoros cu lumină minimă și aveți o sursă de lumină, cum ar fi o lumânare sau o lanternă mică.

Țineți sursa de lumină spre capătul oului și înclinați-o și rotiți-o de la stânga la dreapta. Acest lucru vă va permite să vedeți conținutul oului. Examinând dimensiunea bulei de aer, puteți măsura vârsta oului. Pe măsură ce oul îmbătrânește, apa se evaporă și gazele îl înlocuiesc, rezultând un buzunar de aer mai mare.

Există unele alimente care pot fi consumate după data de expirare înscrisă pe ambalaj, precum miere adevărată, sare, zahăr, oțet, conserve, orez, paste, amidon de porumb, făină, cereale, legume uscate, muștar, ketchup, murături, și mirodenii.

Cu toate acestea, gustul lor se poate schimba în timp. Produsele lactate precum crème fraîche, brânza, laptele și iaurtul pot fi consumate și în decurs de una până la două săptămâni de la data menționată pe ambalaj, atâta timp cât sunt nedeschise și au fost depozitate corespunzător.

Pentru produsele congelate, atata timp cat s-a respectat lantul de frig, acestea pot fi consumate si dupa data de expirare mentionata.

Cu toate acestea, există anumite alimente care nu ar trebui consumate după data de expirare. Acestea includ carne crudă ambalate în vid, ouă, pește, mezeluri, sucuri proaspete de fructe și brânzeturi din lapte crud.

Aceste alimente sunt mai susceptibile de a adăposti bacterii și pot prezenta un risc pentru sănătate dacă sunt consumate după data de expirare. Aveți întotdeauna încredere în datele de expirare menționate pe aceste produse pentru a vă proteja sănătatea și pentru a evita potențialele infecții alimentare.

In concluzie, urmand aceste sfaturi simple te poti asigura ca ouale pe care le consumi sunt proaspete si evita orice surprize neplacute. Nu uitați să verificați datele de expirare, să folosiți simțul mirosului, să inspectați aspectul cojii, să testați ouăle cu apă și să folosiți tehnica mirajului.

Și practicați întotdeauna siguranța alimentară adecvată și evitați consumul de alimente care pot prezenta un risc pentru sănătate după data de expirare.