8 mancaruri care elimina celulele canceroase

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, însă vestea bună este că anumite alimente conțin compuși puternici care pot ajuta la prevenirea și chiar combaterea cancerului.

Studiile științifice au demonstrat că unele alimente posedă proprietăți naturale anticancerigene, inhibând dezvoltarea tumorilor și reducând răspândirea celulelor canceroase.

1. Cartofii dulci – Un distrugător natural al cancerului

Cartofii dulci sunt un aliment incredibil de eficient împotriva cancerului. Cercetările au arătat că pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase cu până la 98,7% atunci când sunt gătiți. Cea mai puternică varietate? Cartofii dulci mov.

De ce sunt cartofii dulci atât de eficienți?

Sunt bogați în antocianine, despre care s-a demonstrat că încetinesc creșterea tumorilor.

Au un conținut ridicat de beta-caroten, un antioxidant puternic ce protejează celulele de deteriorare.

Întăresc sistemul imunitar, făcând organismul mai rezistent la cancer.

Cum să folosești cartofii dulci pentru prevenirea cancerului

Consumă un cartof dulce mov de mărime medie pe zi pentru beneficii maxime.

Coace-i, fierbe-i sau gătește-i la abur – gătirea le intensifică proprietățile anticancerigene.

2. Vinetele – Un medicament natural împotriva cancerului

Medicina tradițională chineză a recunoscut vinetele ca un aliment cu proprietăți antitumorale. Cercetările moderne confirmă că vinetele conțin compuși anticancerigeni care pot preveni și încetini creșterea tumorilor.

Cum luptă vinetele împotriva cancerului

Conțin solanină și cucurbitacină, ambele asociate cu efecte antitumorale.

Sunt bogate în fitonutrienți care reduc stresul oxidativ ce afectează celulele.

Rădăcinile, florile și sucul de vânătă au fost folosite tradițional pentru tratarea cancerului gastric.

Cele mai bune moduri de a consuma vinete

Călite, la grătar sau coapte – pentru un plus de gust și valoare nutritivă.

Combină-le cu roșii și usturoi pentru a le spori efectele anticancerigene.

3. Broccoli – Superalimentul suprem împotriva cancerului

Toate legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă, kale) conțin sulforafan, un compus care ajută la eliminarea agenților cancerigeni și previne dezvoltarea tumorilor.

Tipuri de cancer împotriva cărora broccoli este eficient

Cancer mamar

Cancer hepatic

Cancer pulmonar

Cancer de prostată

Cancer gastric și vezical

Cum să beneficiezi la maximum de broccoli

Gătește-l ușor la aburi sau călește-l pentru a păstra compușii anticancerigeni.

Consumă-l cu o sursă de grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline) pentru o absorbție mai bună a nutrienților.


4. Ridichea – Leguma rădăcinoasă care luptă cu cancerul

Ridichile sunt pline de compuși anticancerigeni și sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a neutraliza agenții cancerigeni din organism. De aici și vechea zicală:
„Mănâncă ridichi iarna, mănâncă ghimbir vara și nu vei avea nevoie de medicamente.”

Beneficiile ridichilor în lupta împotriva cancerului

Conțin ulei de muștar, care stimulează digestia și elimină toxinele.

Sunt bogate în vitamina C și carotenoizi, care protejează celulele.

Întăresc sistemul imunitar și cresc capacitatea organismului de a lupta cu celulele canceroase.

Cum să consumi ridichile pentru beneficii maxime

Mănâncă-le crude în salate sau murături pentru cel mai mare aport de nutrienți.

Adaugă-le în supe sau mâncăruri gătite pentru un plus de valoare nutritivă.

5. Roșiile – Bogate în licopen, pentru prevenirea cancerului

Roșiile sunt una dintre cele mai bune surse de licopen, un antioxidant puternic care s-a dovedit științific că încetinește creșterea tumorilor și reduce inflamațiile.

Tipuri de cancer împotriva cărora licopenul este eficient

Cancer endometrial

Cancer pulmonar

Cancer de prostată

Cancer gastric

Cele mai bune moduri de a consuma roșii

Roșiile gătite conțin niveluri mai mari de licopen decât cele crude.

Combină-le cu grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, pentru a crește absorbția licopenului.

6. Dovleacul – Un blocant natural al cancerului

În multe culturi, dovleacul este considerat un aliment vindecător. Nu este doar o legumă gustoasă, ci și un superaliment împotriva cancerului, plin de vitamine, minerale și fibre esențiale.

Cum luptă dovleacul împotriva cancerului

Conține vitamina A, vitamina C și beta-caroten, care protejează împotriva mutațiilor celulare.

Include triptofan, un compus care inhibă agenții cancerigeni.

Întărește sistemul imunitar, reducând riscul apariției cancerului.

Cum să consumi mai mult dovleac

Adaugă-l în supe, tocănițe sau servește-l copt ca garnitură.

Prepară smoothie-uri sănătoase cu dovleac, scorțișoară și miere.

7. Rodia – Slăbește celulele canceroase

Studiile au arătat că sucul de rodie conține polifenoli și flavonoide puternice care ajută la slăbirea celulelor canceroase și la încetinirea răspândirii lor.

Cum ajută rodiile în lupta cu cancerul

Blochează creșterea tumorilor și împiedică răspândirea celulelor canceroase.

Reduce stresul oxidativ, asociat cu dezvoltarea cancerului.

Este deosebit de utilă în prevenirea cancerului de prostată.

Cele mai bune moduri de a consuma rodie

Bea suc proaspăt de rodie (evită variantele din comerț cu zahăr adăugat).

Consumă semințele întregi ca gustare sau adăugate în salate.

8. Turmericul – Un luptător puternic împotriva cancerului

Turmericul este folosit în medicina indiană de mii de ani, iar știința modernă confirmă acum efectele sale anticancerigene. Compusul activ din turmeric, curcumina, a demonstrat că inhibă creșterea celulelor canceroase mamare, uterine și de colon.

Cum ajută turmericul la prevenirea cancerului

Reduce inflamația, un factor cheie în dezvoltarea cancerului.

Inhibă dezvoltarea tumorilor și împiedică multiplicarea celulelor canceroase.

Stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să elimine celulele nocive.

Cum să folosești turmericul pentru beneficii maxime

Adaugă pudră de turmeric în supe, tocănițe și curry.

Bea ceai de turmeric sau lapte auriu cu piper negru (care îmbunătățește absorbția.