Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.


Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Dacă tot este vară și multă lume alege să iasă la un grătar, unul dintre cele mai potrivite sosuri pentru a acompania carnea suculentă este dulceața de ardei iute.

Și nu doar că este delicioasă, dar are și beneficii pentru sănătatea noastră. Acest sos este atât de versatil încât îl poți folosi în diverse combinații, precum cu fripturi, brânzeturi, ouă prăjite sau chiar în sandwich-uri.

Astăzi îți prezentăm două rețete fabuloase de dulceață de ardei iute, după rețetele chef-ului Cătălin Scărlătescu.

Pentru această rețetă uimitoare, vei avea nevoie de:

  • 1 kg ardei iuți (de preferat de toate culorile – roșii, verzi sau portocalii)
  • 500 grame ardei capia mici (preferabil ușor iuți)
  • 1 kg zahăr
  • 1 l oțet alb de 9 grade

Începe prin a spăla și a curăța ardeii iuți de cotoare, semințe și nervuri. După aceea, toacă-i mărunt cu un cuțit și pune-i într-un castron.

Separat, într-o cratiță smălțuită sau de inox, pregătește siropul din zahăr și oțet. Fierbe siropul pentru aproximativ 20-25 de minute, apoi adaugă ardeii tocați.

Amestecă bine totul cu o lingură inoxidabilă și lasă să dea câteva clocote. Acoperă cratița, închide focul și lasă sosul să se odihnească timp de 2-3 ore pentru a se obține maximul de aromă și savoare.

După cele trei ore, reia fierberea dulceaței, dar de data aceasta descoperită, la foc domol. Continuă fierberea timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când dulceața se leagă bine.

Când sosul este gata, închide focul și lasă-l să se răcească. După ce s-a răcit, pune sosul în borcane sterilizate, sigilează-le și depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Această rețetă îmbină aroma intensă a ardeilor iuți cu gustul picant și ușor exotic al ghimbirului.

Această combinație ajunge la perfecțiune într-un sos care se potrivește de minune cu fripturi, brânzeturi, ouă prăjite sau chiar cu chiftele și brânza de oaie.

Ingrediente necesare:

  • 500 gr ardei iuți
  • 500 gr zahăr
  • 500 ml oțet de mere
  • o bucățică de ghimbir

Pentru a pregăti acest sos delicios, spală ardeii iuți, înlătură-le cotoarele și taie-i în rondele. Apoi, într-o cratiță, la foc potrivit, adaugă oțetul și topește zahărul, amestecând până se formează un sirop apetisant. Următorul pas este să adaugi în cratiță ardeii tăiați și ghimbirul feliat și să lași totul să fiarbă încet timp de 30 de minute. După ce s-a răcit, pune sosul în borcane.

Ardeii iuți au multe beneficii pentru sănătate. Aceștia ajută la intensificarea metabolismului, ard caloriile și scad tensiunea arterială. De asemenea, consumul regulat de ardei iute susține buna funcționare a plămânilor și pancreasului.

Dulceața de ardei iute, pe lângă gustul său senzațional, aduce și numeroase beneficii organismului nostru. Acest sos se dovedește a fi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru hipertensiunea arterială. Totodată, consumul regulat al dulceței de ardei iute poate contribui la scăderea nivelului de colesterol rău și a trigliceridelor din sânge.

Un alt mare avantaj al acestui sos picant este că poate reduce riscul apariției accidentelor vasculare cerebrale sau a unui atac de cord.

De asemenea, dulceața de ardei iute poate îmbunătăți memoria, ajută la ameliorarea sinusurilor și poate contribui la eliminarea surplusului de kilograme.

Alege să îți prepari propriul sos de ardei iute și bucură-te de gustul savuros și de numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății tale!