Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

În urma recalculării pensiilor, unii pensionari români ar putea beneficia de majorări semnificative, inclusiv de sume duble față de cele anterioare. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a declarat că peste trei milioane de pensionari vor avea creșteri importante ale pensiilor.

Nu vor fi scăderi ale pensiilor

El a subliniat că niciun beneficiar nu va înregistra o scădere a pensiei în urma recalculării, conform reglementărilor legale.

„Suntem în plin proces de recalculare a pensiilor. Am avut o întâlnire cu toți colegii mei, inclusiv cu directorii executivi și personalul managerial din birourile teritoriale ale Casei Naționale de Pensii, pentru a urmări și a găsi soluții pentru a finaliza procesul în termenul stabilit.

În prezent, am finalizat peste 50% din dosarele la nivel național, și acestea au fost calculate corect, urmând să fie trimise către Compania Națională Poșta Română.

Suntem pe drumul cel bun și ne așteptăm ca până pe 15 august să trimitem toate deciziile către Poștă. Între 15 august și 1 septembrie, Poșta va avea timp să le distribuie celor aproximativ cinci milioane de pensionari, astfel că în prima zi lucrătoare din septembrie, aceștia își vor primi pensiile recalculate conform noii legi, Legea 360/2023,” a explicat Baciu. De asemenea, Baciu a precizat că majorările vor fi semnificative pentru mulți pensionari.

„În prezent, colegii mei au finalizat 50% din dosarele de pensii la nivel național. Majoritatea pensiilor vor fi ajustate în creștere. Estimăm că peste trei milioane de pensionari vor beneficia de majorări, unele dintre acestea fiind considerabile.

Acest lucru se datorează noilor reglementări din legea pensiilor care introduc puncte de stabilitate ce aduc diferențe notabile,” a adăugat el.

Ce se întâmplă cu pensiile celor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani

Daniel Baciu a menționat că pensionarii care au acumulat peste 25 de ani de cotizare vor beneficia de puncte de stabilitate.

„Toți pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani primesc aceste puncte de stabilitate. Și aici avem cele trei paliere foarte clar stabilite de lege: între 25 și 30 de ani avem 0,5, între 30 și 35 avem 0,75, iar cei care au realizat peste 35 de ani, contributiv, au chiar un punct în plus, care li se adaugă la pensie pentru fiecare an lucrat peste acest stagiu de 35 de ani, iar aici creșterile sunt destul de substanțiale.

Există creșteri de peste 80%, chiar și peste 90% în cazurile cu stagii de cotizare mari, cum ar fi cele de peste 40 de ani. Nu vreau să generalizăm, că toate pensiile se vor dubla. Peste trei milioane de pensii vor crește.

Monitorizez zilnic această situație și vreau să vă spun că colegii mei în teritoriu lucrează la un ritm foarte susținut în această perioadă. Se lucrează în două schimburi, la casele de pensii se lucrează sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces îl ducem la final.

Noi suntem foarte conștienți de această mare așteptare pe care o au pensionarii și această reformă a sistemului public de pensii”, a declarat el.

Întrebat despre media procentuală a creșterilor, Daniel Baciu a explicat că aceasta variază în funcție de istoricul profesional al fiecărui pensionar, inclusiv de anii și stagiul de cotizare, cu creșteri cuprinse între 1% și 100%.

„Creșterile sunt de la 1% la 100%, dar noi sperăm că până în acest moment procentul mediu de creștere este undeva de chiar peste 20%. Nu am finalizat aceste dosare, suntem la un procent de 50%, dar continuăm să lucrăm, astfel încât undeva la 15 august noi să finalizăm ceea ce este partea Casei Naționale de Pensii, să livrăm aceste decizii către Poștă și ei să aibă un timp necesar ca să ajungă să expedieze acest document de informare către beneficiarul final, către pensionari”, a declarat el.