Când soțul lui Pam insistă ca ei să doarmă în camere separate, ea se simte rănită și confuză. Pe măsură ce nopțile trec, zgomotele ciudate din camera lui o fac să suspecteze ceva. Ascunde el ceva? Într-o noapte, curiozitatea câștigă și ea se îndreaptă spre ușa lui, pregătindu-se pentru adevărul din spatele zgomotului.

Am privit cum James își galeșa noptiera, inima mea coborând cu fiecare obiect pe care îl punea în coșul de răchită micuț.

Acum cinci ani, un accident de mașină m-a paralizat de la talie în jos. James fusese sprijinul meu de atunci. Acum, în timp ce își făcea bagajele, nu am putut să nu simt că lumea mea se prăbușește din nou.

„O să fiu tot aici dacă ai nevoie de mine, Pam”, a spus el, vocea lui moale, dar hotărâtă. „Asta nu se schimbă.”

„Doar că nu vom mai fi în aceeași cameră”, am mumit eu.

James a dat din cap. „După cum am spus, am nevoie doar de puțină libertate în timp ce dorm.”

Am dat din cap, fără să am încredere să vorbesc. Cum să-i spun că asta schimbă totul? Că gândul de a dormi singură în această pat imens mă înspăimântă?

Pe măsură ce ieșea din cameră, coșul în mână, am simțit o undă de insecuritate cumplită. Gandul că James nu ar mai putea suporta să doarmă lângă mine m-a învăluit în frică.

Săptămânile care au urmatau fost o ceață de îndoieli fără sfârșit. Stăteam trează, privind tavanul, întrebându-mă dacă James regretă că a rămas cu mine după accident. Eram prea mult o povară? A ajuns în cele din urmă la limita sa?

Apoi au venit zgomotele de noapte.

A început ca o zbârcitură ușoară și zgomote înăbușite venind din camera nouă a lui James de pe coridor. La început, l-am ignorat, crezând că se așează în noul său spațiu. Dar cum sunetele deveneau tot mai puternice și mai frecvente, mintea mi-a început să se agite.

Ce făcea el acolo? Era… pregătindu-se să plece? Planificând evadarea? Sau, mai rău, era acolo altcineva?

Noapte după noapte, zgomotele mă tormentau.

Încrețeam urechea, încercând să dau sens la mișcarea și la sunetul metalic sporadic. Imaginația mea își făcea de cap, creând scenarii tot mai înspăimântătoare decât cele precedente.

Într-o zi, pe măsură ce treceam pe lângă ușa camerei lui, nu am putut rezista tentației. Am întins mâna și am apucat clanța. Voiam să văd cu ochii mei ce se întâmpla acolo.

Dar ușa era încuiată.

Am privit-o cu șoc. Să dormim în camere separate era una, dar acum mă izolase și mai mult. Era posibil să fi făcut asta în tot acest timp și eu să nu observ?

Un sentiment puternic de teamă și neliniște mi-au apăsat inima. Acum, mai mult ca oricând, nu am putut să nu simt că l-am pierdut pe James pentru totdeauna. Probabil că se simțea vinovat să mă părăsească complet și acum… acum mă torturează în schimb.

În acea noapte, când s-a întors de la serviciu, l-am confruntat.

„Crezi că vreau să te părăsesc?” James m-a privit uluit peste masa noastră din sufragerie. „De ce ai crede asta?”

„Camerele separate…” Am privit în jos la farfuria mea și am împins câțiva boboci de orez. „Nu vreau să te simți împovărat de mine.”

„Ți-am spus că doar vreau să dorm singur”, m-a întrerupt el. „Eu… știi că sunt o persoană neliniștită în somn. Nu vreau să te rănesc.”

Nimic din toate acestea nu fusese vreodată o problemă înainte, dar am făcut doar din cap. Cum a ajuns relația noastră să se erodeze până la punctul în care nu își putea mai fi sincer cu mine?

În acea noapte, zgomotele erau mai puternice ca oricând. Nu mai suportam. Ignorând durerea care mă străbătea, m-am ridicat în fotoliul meu cu rotile.

Drumul spre camera lui a fost agonizant, dar am continuat, măcinată de o nevoie disperată de a afla adevărul.

Pe măsură ce m-am apropiat de ușa lui James, aerul părea să se răcească. Casa scârțâia și gemă în jurul meu, parcă mă avertiza să mă întorc. Dar nu am putut. Nu acum.

Cu o mână tremurândă, am întins mâna după clanță. Inima îmi bubuia atât de tare încât credeam că va sări din piept. Încet, am întors mânerul. Ușa era descuiată de data asta.

„James?” am strigat, împingând ușa.

Vedere care m-a întâmpinat mi-a umplut ochii de lacrimi și m-a lăsat fără cuvinte.

James se afla în centrul camerei, înconjurat de o varietate de mobilier pe jumătate terminat, cutii de vopsea și unelte. S-a uitat la mine, cu surprindere pe față, înainte ca expresia lui să se îmblânzească într-un zâmbet jenat.

„N-ai trebuit să vezi încă asta”, a spus el, trecându-și o mână prin păr.

Am clipit, încercând să dau sens scenei dinaintea mea. „Ce… ce este toată asta?”

James s-a îndepărtat, dezvăluind o structură de lemn mică în spatele lui. „E un sistem de ridicare”, a explicat el. „Pentru a te ajuta să intri și să ieși mai ușor din pat. Știu că am avut dificultăți cu asta de ceva timp.”

Privirea mi-a zburat prin cameră, observând detalii pe care le ratasem la prima vedere. Era o noptieră frumos vopsită cu sertare la înălțimea potrivită pentru a ajunge de pe scaunul meu cu rotile. Schițe și planuri tehnice acopereau fiecare suprafață disponibilă.

„Lucram la asta pentru aniversarea noastră”, a admis James, vocea lui calmă și caldă. „Am știut că te-ai simțit frustrată de cât de greu se misca în casă. Am vrut să-ți fac viața mai ușoară.”

Lacrimile mi s-au umplut ochii în timp ce greutatea cuvintelor lui m-a lovit. Toată acea vreme, când credeam că se îndepărtează, el lucrase neobosit pentru a face casa noastră mai accesibilă pentru mine.

Apoi, James s-a dus într-un colț al camerei și a scos o cutie mică, frumos împachetată.

„Asta face și parte din plans”, a spus el, așezând-o ușor în poala mea.

Cu mâini tremurând, am dezbrăcat cadoul. Înăuntru era o pernă termică făcută special pentru picioarele mele, ceva de care aveam nevoie de ceva timp, dar n-am reușit să cumpăr.

„Am vrut să mă asigur că te simți confortabilă chiar și în cele mai dureroase zile”, a explicat James, cu un zâmbet timid pe buze.

M-am uitat la el, viziunea mea fiind încețoșată de lacrimi. „Dar… de ce camere separate? De ce toată această secretomanie?”

James s-a aplecat lângă fotoliul meu cu rotile, luându-mi mâinile în ale sale.

„Aveam nevoie de spațiu pentru a lucra fără să stric surpriza. Și, sincer, Pam, mi-a fost frică că aș fi putut să dau din casă dacă am fi fost împreună în fiecare noapte. Știi că nu pot ține un secret de la tine.”

Un râs mi se ridică din piept, surprinzându-ne pe amândoi. Era adevărat; James nu reușise niciodată să-mi țină un secret prea mult timp. Gândul că încerca atât de tare să păstreze acesta era atât de emoționant, cât și amuzant.

„Îmi pare atât de rău că te-am îngrijorat”, a continuat el, degetul său trăgând cerculețe pe partea din spate a mâinii mele.

„Asta nu a fost niciodată intenția mea”, a continuat el. „Am vrut doar să fac ceva special pentru tine, să-ți arăt cât de mult te iubesc și că sunt aici pentru totdeauna.”

M-am înclinat în față, sprijinindu-mi fruntea de a lui. „Oh, James”, am șoptit. „Te iubesc și eu. Atât de mult.”

Am rămas așa pentru o clipă, bucurându-ne de căldura conexiunii noastre reînnodate. Când m-am îndepărtat în cele din urmă, nu am putut să nu zâmbesc la dezordinea din jurul nostru.

„Așa că ai nevoie de ajutor să termin aceste proiecte?” am întrebat.

James a zâmbit, ochii strălucind de entuziasm. „Aș adora asta. Putem lucra la ele împreună și să facem acest loc cu adevărat al nostru.”

Pe măsură ce am început să discutăm planuri și idei, am simțit o povară ridicată de pe umerii mei. Camera care cândva reprezenta distanță și suspiciune acum sta drept dovadă a iubirii și dedicării lui James.

Săptămâni mai târziu, de ziua noastră, am dezvăluit renovările în dormitorul nostru. Sistemul de ridicare era în loc, împreună cu mobilierul personalizat creat de James.

Pe măsură ce îl urmăream pe el aducându-și lucrurile înapoi în cameră, așezându-le pe noptiera lui, am simțit o undă de emoție.

„Bun sosit”, i-am spus în șoaptă în timp ce se întindea în pat lângă mine.

James m-a tras aproape, dându-mi un sărut pe frunte. „Nu am plecat niciodată, Pam. Și nici nu voi pleca.”

Pe măsură ce ne așezam pentru noapte, mi-am dat seama că dragostea noastră, precum camera în jurul nostru, fusese transformată. Ceea ce părea o distanță în creștere era de fapt o dragoste atât de profundă încât găsise noi modalități de a se exprima.

La sfârșit, nu era vorba de a dormi în același pat sau chiar de a fi în aceeași cameră. Era vorba de cât de departe eram gata să mergem unul pentru celălalt, sacrificiile pe care le-am făcut și dragostea care ne lega împreună prin toate acestea.