Căsnicia mea era perfectă până în ziua în care m-am întors dintr-o deplasare de serviciu și am găsit curtea noastră transformată într-un loc de înmormântare. În propria mea înmormântare. Soțul meu, Jake, stătea în față, întâmpinând oaspeții îmbrăcați în negru. Ce se întâmpla?

Se spune că dragostea îi face pe oameni să facă lucruri nebunești. Dar să organizezi înmormântarea soției tale vii? Asta e un nou nivel de nebunie.

Jake și cu mine suntem căsătoriți de șase ani. Ne-am cunoscut prin prietena mea din facultate, Rachel, la o cină, și încă îmi amintesc cum ne-a făcut pe toți să râdem cu glumele lui de „tătic”.

În acea noapte, i-am spus lui Rachel că e diferit de oricine altcineva pe care l-am întâlnit.

Șase luni mai târziu, m-a cerut în căsătorie în cafeneaua noastră preferată și am știut că am luat cea mai bună decizie din viața mea spunând „da”.

Ne-am dorit să avem un copil imediat după nuntă.

Însă lucrurile nu au mers așa cum ne-am dorit. În fiecare lună, testele de sarcină ieșeau negative și nu înțelegeam ce era în neregulă. După doi ani de încercări, am decis să consultăm specialiști în fertilitate.

Aveam speranțe mari. Credeam că tratamentele ne vor aduce în sfârșit rezultatul pozitiv pe care îl așteptam.

Dar se pare că soarta nu era de partea noastră. Era sfâșietor să vedem cum niciunul dintre tratamente nu funcționa pentru noi.

Între timp, întrebările constante de la rudele bine-intenționate îmi zdrobeau sufletul.

„Ai încercat plantele acelea pentru fertilitate despre care ți-am spus?” mă întreba mătușa Susan la fiecare reuniune de familie. „Fiica vecinei mele le jură că funcționează!”

Anul trecut, de Ziua Recunoștinței, verisoara mea și-a anunțat sarcina, iar eu a trebuit să mă retrag în baie să plâng. Jake m-a găsit acolo, în timp ce mă înecam în lacrimi, stând pe capacul închis al toaletei.

„Hei, frumoaso,” a spus el, îngenuncheat în fața mea. „Vrei să plecăm de aici și să mâncăm niște mâncare proastă de la un diner?”

Am râs printre lacrimi. „Toată lumea va ști de ce plecăm.”

„Să știe,” a dat el din umeri. „Părerile lor nu ne plătesc facturile și nu ne aduc fericire. Suntem perfecți așa cum suntem.”

Așa era Jake. Întotdeauna știa cum să mă ridice atunci când lumea părea prea grea.

În timp ce societatea încerca să mă facă să mă simt mai puțin femeie pentru că nu eram mamă, el mă făcea să mă simt întreagă. Completă.

Acum, permite-mi să-ți povestesc puțin despre partea mai bună a vieții mele. Partea care mă entuziasmează.

Mă ocup de carieră încă de când am început să lucrez. În prezent, sunt manager într-o companie mare și coordonez o echipă de cincisprezece oameni.

Am obținut trei clienți mari în ultimul trimestru și sunt extrem de mândră de realizările noastre.

Între timp, Jake lucrează ca contabil la o firmă mai mică. Câștigă mai puțin decât mine, dar asta nu a fost niciodată o problemă între noi.

Se entuziasmează pentru cele mai mici realizări de la locul de muncă, cum ar fi implementarea unui nou sistem de organizare a dosarelor sau ajutarea unui coleg junior să înțeleagă o foaie de calcul complicată.

„Ghici ce?” venea el în bucătărie după muncă. „Îți amintești de problema aceea de reconciliere care îi înnebunea pe toți? Am rezolvat-o!”

Îi împărtășeam entuziasmul de fiecare dată. „E minunat! Povestește-mi totul despre asta!”

Unii dintre prietenii mei nu înțelegeau dinamica noastră. Li se părea ciudat că eu câștigam mai mult, că nu aveam copii și că eram fericiți cu viața noastră simplă.

Jake și cu mine am fost mereu pe aceeași lungime de undă până luna trecută. Până în ziua în care lumea mea s-a întors pe dos.

Eram în biroul meu revizuind rapoartele trimestriale când șeful meu, David, m-a chemat urgent.

„Lexi, avem nevoie de tine în Denver,” a spus el uitându-se la ecranul computerului. „Contul este pe cale să se piardă, și ești singura care îl poate salva.”

„Denver? Când?”

„Mâine dimineață. Ar trebui să fie în jur de o săptămână.”

Oh, nu, m-am gândit.

A pleca în această călătorie însemna să ratez ziua de naștere a lui Jake din weekend. Plănuisem o petrecere mare cu grătar de săptămâni întregi, și el deja cumpărase un grătar nou.

Mă simțeam atât de prost și nu aveam idee cum să-i dau vestea.

L-am găsit în bucătăria noastră când am ajuns acasă în acea seară. Cânta în timp ce toca legume.

„Miroase minunat,” i-am spus, încercând să amân inevitabilul.

„Doar încerc o marinată nouă pentru petrecere,” a zâmbit el. „Vrei să guști?”

„Jake, dragă… trebuie să-ți spun ceva.”

Cred că a simțit ceva în vocea mea pentru că imediat a pus cuțitul jos.

„Ce s-a întâmplat?” a întrebat el.

„Trebuie să plec la Denver. Mâine. Pentru o săptămână.”

S-a uitat la mine cu ochii mari.

„Dar…” a început. „Petrecerea de ziua mea…”

„Știu, îmi pare atât de rău. E un client mare și David a cerut în mod special pentru mine. Putem sărbători când mă întorc! Poate chiar facem acea excursie despre care tot vorbim?”

A forțat un zâmbet, dar am putut vedea durerea din ochii lui.

„Da, sigur,” a spus el. „Putem face cu siguranță acea excursie. Va fi grozav.”

L-am urmărit în timp ce ridica din nou cuțitul și continua să taie legumele.

„Îți promit că voi compensa, chiar îmi pare rău,” i-am spus. „E doar o săptămână. O să mă întorc repede.”

„Munca e importantă,” a dat el din cap. „Înțeleg. Munca e întotdeauna importantă.”

L-am îmbrățișat din spate, inspirând mirosul lui familiar.

„Te iubesc.”

„Și eu te iubesc,” a murmurat el. „Doar… întoarce-te repede, bine?”

Săptămâna în Denver a fost intensă, dar a avut succes. Prin sesiuni maraton de negociere și întâlniri strategice târzii, am reușit nu doar să salvăm contul, ci să-l și extindem.

Totul a mers atât de bine încât am reușit să termin mai devreme cu o zi. Eram super încântată să-l surprind pe Jake.

Cu toate acestea, când am intrat pe strada noastră, am știut că ceva era în neregulă.

Mașini aliniate pe ambele părți ale drumului și oameni îndreptându-se spre casa noastră. Primul meu gând a fost că i s-a întâmplat ceva lui Jake.

Am parcat haotic în alee și m-am grăbit spre curtea din spate, unde auzeam conversații șoptite. Ce am văzut m-a oprit în loc.

Scaune erau așezate pe gazon, iar aranjamente florale acopereau fiecare suprafață. Privindu-mă în jur, mi-a atras atenția un portret masiv în față.

Inima mi-a tresărit când am realizat că era portretul meu. Era o fotografie mărită a mea, încadrată de panglici negre.

Stăteam în curtea mea, uitându-mă la oameni participând la ÎNMORMÂNTAREA MEA. Nu-mi venea să cred.

Când am intrat în curte, tot ce auzeam erau exclamări și șoapte. Unii chiar au scăpat paharele de limonadă.

Apoi l-am văzut pe Jake. Îi întâmpina pe toți de parcă aș fi murit.

„Jake!” am strigat.

S-a întors și fața lui s-a înroșit de furie.

„Ce cauți aici?” a întrebat.

„Ce caut eu aici? Ce cauți TU?” am izbucnit. „Jake, ce e asta? De ce organizezi înmormântarea mea?!”

„Mama ta mi-a spus adevărul!” a strigat el. „Despre promovarea ta. Despre Denver. Despre cum mă vei lăsa în urmă!”

Nu-mi venea să cred ce auzeam.

Vorbea despre oferta de promovare pe care nu i-o spusesem decât mamei mele. Nu i-am spus încă pentru că voiam să discutăm împreună după ce mă întorceam din călătorie.

„Mama ți-a spus?”

„Am crezut că știa, dragă,” am auzit-o pe mama strigând în timp ce încerca să ajungă la noi prin mulțime. „Am venit aici imediat ce m-a sunat vecina ta după ce a văzut aranjamentele de înmormântare. Încerc de o oră să-l fac pe Jake să gândească rațional, dar–”

„Mulțumesc că ai ruinat totul, mamă!” am întrerupt-o.

Apoi, m-am întors către Jake.

„Și asta?” am făcut un gest spre aranjamentele funerare. „Asta e răspunsul tău? Îmi organizezi o înmormântare pentru că ai crezut că te voi părăsi?”

„Aveai de gând să renunți la tot ce am construit!” a strigat el, vocea tremurându-i. „Aveai de gând să mă lași aici să mă descurc singur. Știu că întotdeauna ai pus munca mai presus de mine, și asta părea oportunitatea perfectă de a scăpa de relația noastră. La urma urmei, nici măcar nu avem copii–”

„Nu, ești un idiot absolut!” l-am întrerupt. „Compania îți oferise și ție o poziție! Voiam să-ți spun totul. Voiam să luăm decizia ca o echipă!”

Jake m-a privit cu ochii mari. Nu știa ce să spună.

Între timp, oamenii au început să plece încet, realizând probabil că nu era evenimentul la care se așteptaseră.

„Ei… ce?” vocea lui Jake era abia o șoaptă.

„Îți ofereau o poziție de contabil senior. Salariu mai bun, beneficii mai bune. Voiam să ne mutăm împreună.” Am simțit cum lacrimile îmi curgeau pe față. „Dar asta? Să organizezi înmormântarea mea pentru că ai presupus că te voi abandona? Asta nu fac partenerii, Jake. Asta nu arată încredere.”

A întins mâna spre mine. Am făcut un pas înapoi.

„Îmi… îmi pare rău,” a spus el. „Am crezut doar că o să mă părăsești pentru că nu câștigam la fel de mult… Eu doar–”

„Destul, Jake,” l-am întrerupt. „În seara asta stau la mama.”

Apoi am privit-o pe mama.

„Deși trebuie să avem o discuție serioasă despre limite.”

Pe măsură ce treceam pe lângă scaune, flori și acel portret ridicol, am realizat că această înmormântare nu era doar pentru mine.

Era o înmormântare pentru căsnicia noastră, pentru încrederea pe care o construisem și pentru parteneriatul pe care credeam că-l aveam.

Mai târziu, am aflat că Jake le spusese tuturor că organizează o „petrecere specială de bun venit acasă”. Oaspeții veniseră așteptând baloane și tort, nu o scenă de înmormântare. Majoritatea se întreba dacă Jake își pierduse mințile.

A doua zi, mi-am sunat șeful și am acceptat promovarea. Apoi, am sunat un avocat de divorț și i-am spus despre decizia mea. Trebuia să-l las pe Jake.

Privind înapoi acum, sunt recunoscătoare că soarta a avut propriile sale planuri. Toți acești ani de încercări eșuate de a avea copii s-au dovedit a fi o binecuvântare deghizată.

Cel puțin nu erau copii care să asiste la faptul că tatăl lor organizase înmormântarea mamei lor vii doar pentru a-și dovedi un punct.