Maioneza de post

Dacฤƒ aveศ›i poftฤƒ de maionezฤƒ, nutriศ›ioniศ™tii vฤƒ sfฤƒtuiesc sฤƒ o preparaศ›i รฎn casฤƒ, folosind ingrediente proaspete ศ™i sฤƒnฤƒtoase. Varianta de casฤƒ este รฎntotdeauna mai sigurฤƒ ศ™i mai nutritivฤƒ decรขt cea din comerศ›, deoarece nu conศ›ine conservanศ›i sau aditivi artificiali.

O maionezฤƒ clasicฤƒ se preparฤƒ din ouฤƒ proaspete ศ™i ulei de mฤƒsline, รฎnsฤƒ este important sฤƒ evitaศ›i ouฤƒle de raศ›ฤƒ, deoarece acestea pot vehicula Salmonella. รŽn plus, sucul de lฤƒmรขie folosit trebuie sฤƒ fie proaspฤƒt stors, nu รฎnlocuit cu acid citric sau suc de lฤƒmรขie industrial, care poate conศ›ine aditivi nocivi.

Consumul de maionezฤƒ ar trebui sฤƒ fie ocazional, mai ales dacฤƒ urmฤƒriศ›i o alimentaศ›ie echilibratฤƒ. Pentru persoanele care ศ›in post sau care doresc o alternativฤƒ vegetalฤƒ, o opศ›iune excelentฤƒ este maioneza de post preparatฤƒ din cartofi.

Aceasta este uศ™or de realizat, are o texturฤƒ cremoasฤƒ ศ™i un gust plฤƒcut, asemฤƒnฤƒtor cu cel al maionezei tradiศ›ionale. รŽn plus, este o alegere mai sฤƒnฤƒtoasฤƒ, fiind lipsitฤƒ de colesterol ศ™i grฤƒsimi saturate รฎn exces.

Ingrediente necesare pentru maioneza de post din cartofi:

2 cartofi medii

1 lingurฤƒ de muศ™tar

2-3 linguri de ulei

Suc de lฤƒmรขie proaspฤƒt stors (dupฤƒ gust)

Sare ศ™i piper (dupฤƒ preferinศ›e)

Mod de preparare:

Curฤƒศ›aศ›i cartofii de coajฤƒ ศ™i tฤƒiaศ›i-i รฎn bucฤƒศ›i mai mici pentru a se fierbe mai repede.

Puneศ›i cartofii รฎntr-o oalฤƒ cu apฤƒ ศ™i adฤƒugaศ›i puศ›inฤƒ sare. Fierbeศ›i-i pรขnฤƒ cรขnd devin moi ศ™i pot fi strฤƒpunศ™i uศ™or cu o furculiศ›ฤƒ.

Dupฤƒ ce s-au fiert, scurgeศ›i apa ศ™i lฤƒsaศ›i cartofii sฤƒ se rฤƒceascฤƒ la temperatura camerei.

Pisaศ›i cartofii fierศ›i pรขnฤƒ obศ›ineศ›i un piure fin ศ™i cremos.

Adฤƒugaศ›i muศ™tarul ศ™i o lingurฤƒ de ulei, amestecรขnd continuu pentru a omogeniza compoziศ›ia.

Turnaศ›i treptat restul de ulei, continuรขnd sฤƒ amestecaศ›i energic, pรขnฤƒ cรขnd textura devine similarฤƒ cu cea a maionezei clasice.

Adฤƒugaศ›i sucul de lฤƒmรขie proaspฤƒt stors, ajustรขnd cantitatea dupฤƒ gustul dorit.

Condimentaศ›i cu sare ศ™i piper, amestecรขnd din nou pentru a integra toate aromele.

Aceastฤƒ maionezฤƒ de post din cartofi este o alegere delicioasฤƒ ศ™i sฤƒnฤƒtoasฤƒ pentru salate, sandviศ™uri sau alte preparate. รŽn plus, poate fi personalizatฤƒ adฤƒugรขnd diverse condimente sau ierburi aromatice, precum turmeric, usturoi granulat sau pฤƒtrunjel tocat fin, pentru un plus de savoare. Se recomandฤƒ consumul imediat sau pฤƒstrarea la frigider pentru cel mult 24 de ore, deoarece nu conศ›ine conservanศ›i.