Zacuscă de vinete cu roșii și ardei

Zacuscă de vinete cu roșii și ardei – rețetă gustoasă de casă

Zacuscă de vinete cu roșii și ardei

Zacusca este una dintre cele mai îndrăgite conserve pentru iarnă în bucătăria românească. Aromele ei bogate, date de legumele coapte și gustul dulce-acrișor al roșiilor, fac ca acest preparat să fie perfect întins pe pâine, dar și ca garnitură lângă carne sau cartofi.

Pentru a obține o zacuscă echilibrată, proporțiile între legume și bulion trebuie atent calculate. Dacă se folosește prea mult suc de roșii, rezultatul va fi prea lichid, iar dacă se pune prea puțin, zacusca nu va avea acel gust rotunjit specific.

Ingrediente necesare:

3 kg vinete coapte, curățate și bine scurse

2 kg ardei capia și gogoșari copți, curățați de coajă și semințe

2 kg ceapă albă (curățată și tocată fin)

1,5 – 2 litri de bulion sau suc de roșii (în funcție de cât de dens doriți zacusca)

400 – 500 ml ulei de floarea-soarelui

3 linguri de sare grunjoasă (sau după gust)

1 lingură de zahăr (opțional, doar dacă roșiile sunt mai acre)

Piper boabe sau măcinat după gust

Foi de dafin (2–3 bucăți)

Mod de preparare:

Pregătirea vinetelor și a ardeilor
Coaceți vinetele pe grătar sau plită, apoi curățați-le de coajă și lăsați-le la scurs într-o sită cel puțin o oră. Procedați la fel și cu ardeii și gogoșarii, care se curăță de coajă, semințe și se taie bucățele. Coacerea pe foc direct oferă un gust afumat, autentic, dar se pot coace și la cuptor.

Pregătirea cepei
Ceapa se toacă mărunt și se călește în jumătate din cantitatea de ulei, într-o cratiță mare, cu fund gros. Trebuie amestecată constant ca să nu se prindă. Când devine sticloasă, se adaugă restul de ulei și bulionul.

Adăugarea legumelor
Puneți vinetele tocate cu cuțitul de lemn (sau robotul de bucătărie, dar nu foarte fin), apoi adăugați ardeii copți tăiați. Amestecați bine pentru ca toate ingredientele să se încorporeze.

Condimentarea
Se adaugă sarea, piperul, foile de dafin și, dacă este nevoie, zahărul. Fierbeți la foc mic, amestecând des ca să nu se prindă. Procesul durează între 2 și 3 ore, în funcție de consistența dorită. Zacusca trebuie să scadă până când uleiul iese ușor la suprafață.

Finalizarea și conservarea
Zacusca se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închid capacele și se mai fierb încă 20 de minute la bain-marie. Astfel, preparatul se va păstra perfect peste iarnă.

Sfaturi utile:

Dacă preferați o zacuscă mai densă, limitați bulionul la 1,5 litri. Dacă o vreți mai „cremoasă”, folosiți 2 litri.

Nu mixați legumele prea fin, altfel zacusca devine pastă; bucățelele mici dau o textură mai plăcută.

Lăsați zacusca la odihnit cel puțin două săptămâni înainte de consum; gusturile se așază și devine mai bună.

Astfel, rețeta este mai echilibrată și nu va ieși nici prea lichidă, nici prea uscată. Raportul de 5–6 kg legume solide la maximum 2 litri de bulion este unul clasic și apreciat de majoritatea celor care iubesc zacusca tradițională.