Castraveți murați cu apă rece

Cea mai bună rețetă de castraveți murați cu apă rece – Fără oțet sau acid citric, sănătate curată

Castraveții murați în saramură rece, fără oțet sau acid citric, reprezintă una dintre cele mai sănătoase și gustoase metode de conservare naturală, așa cum o făceau bunicii noștri.

Această rețetă este ideală pentru cei care doresc un produs fermentat natural, plin de probiotice, fără adaosuri artificiale sau arome sintetice.

Dacă vrei să te bucuri de murături crocante, gustoase și benefice pentru digestie, această rețetă este tot ce ai nevoie. Nu doar că este ușor de făcut, dar castraveții astfel murați pot deveni vedeta oricărei mese românești de toamnă sau iarnă.

De ce să alegi murăturile fără oțet sau acid citric

Mulți oameni preferă oțetul pentru rapiditate, însă oțetul oprește fermentația naturală. În schimb, murarea lentă în saramură rece permite dezvoltarea bacteriilor lactice benefice, care:

Îmbunătățesc digestia

Sprijină imunitatea

Conservă legumele într-un mod 100% natural

Murăturile fermentate tradițional sunt adevărate probiotice naturale!

🥒 Ingrediente (pentru un borcan de 3 litri)

1,5 – 2 kg de castraveți proaspeți (de grădină, de mărime mică și medie)

1 lingură cu vârf de sare grunjoasă neiodată (la fiecare litru de apă)

1 legătură mare de mărar uscat (cu tulpini cu tot)

2-3 frunze de vișin (opțional – pentru extra crocănțime)

2-3 frunze de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâșii

4-5 căței de usturoi curățați

1-2 frunze de dafin

Boabe de piper, coriandru și/sau muștar (după gust)

Apă rece (de izvor sau fiartă și răcită complet)

🥣 Mod de preparare

1. Pregătește castraveții

Spală bine castraveții în mai multe ape. Alege castraveți de dimensiuni apropiate, tari, fără pete sau lovituri. Poți să-i lași într-un bol cu apă rece timp de 2-3 ore pentru un plus de crocănțime.

2. Pregătește borcanul

Spală și sterilizează borcanul bine (în apă fierbinte sau la cuptor). Așază pe fundul borcanului câteva bețe de mărar uscat, frunze de hrean și câțiva căței de usturoi.

3. Așază castraveții

Așază castraveții vertical, cât mai strâns. Printre ei, mai adaugă usturoi, bețe de mărar, hrean și condimente. Încheie cu mărar pe deasupra.

4. Prepară saramura

Dizolvă sarea grunjoasă în apă rece (1 lingură cu vârf la fiecare litru). Amestecă până când sarea este complet topită. Nu folosi sare iodată, pentru că poate împiedica fermentația!

5. Toarnă saramura

Toarnă saramura peste castraveți, până sunt complet acoperiți. Dacă e nevoie, pune o greutate peste (o farfurioară sau un bol mic curat) ca să nu se ridice castraveții deasupra apei.

6. Fermentarea

Acoperă borcanul cu o farfurioară sau tifon și lasă-l la temperatura camerei, ferit de razele directe ale soarelui, pentru 5-7 zile. Dacă este cald afară, murăturile vor fermenta mai repede.

După 2-3 zile, vei observa bule de aer — semn că fermentația a început. Gustă după 5 zile și, când sunt suficient de acide, mută borcanul la rece (cămară sau frigider).

🍽️ Cum se servesc castraveții murați cu apă rece

Acești castraveți sunt perfecți alături de:

  • Fripturi sau mâncăruri grase
  • Fasole bătută
  • Tocănițe și ciorbe de casă
  • Sandvișuri simple, cu pâine de casă și pate vegetal

Crocanți, aromați și sănătoși, sunt un deliciu irezistibil în orice anotimp!

Sfaturi utile pentru murături perfecte

Nu închide ermetic borcanul în perioada de fermentare.

Nu folosi apă de la robinet netratată (clorul oprește fermentația).

Poți adăuga 1-2 felii de măr crud pentru un gust subtil dulce-acrișor.

Dacă apare spumă la suprafață, îndepărteaz-o cu o lingură curată.

🧂 Concluzie

Această rețetă tradițională de castraveți murați cu apă rece este o alternativă naturală și sănătoasă la murăturile cu oțet. Ușor de pregătit, fără aditivi sau conservanți, castraveții astfel murați sunt o sursă excelentă de probiotice naturale și gust autentic românesc.

Încearc-o și tu și redescoperă savoarea simplă, dar autentică, a murăturilor de altădată!