Rețetă de castraveți marinați cu oțet pentru iarnă

Rețetă de castraveți marinați cu oțet pentru iarnă

Această rețetă am primit-o de la mama mea și o păstrez cu mare drag, pentru că îmi amintește de copilărie.

Castraveții ies crocanți, gustoși și parfumați, exact cum îi mâncam pe vremuri, alături de mâncărurile simple și bune ale familiei.

Îmi face plăcere să împărtășesc cu voi modul de preparare, pentru că sunt convinsă că veți fi încântați de rezultat.

Ingrediente pentru marinadă (pentru 3 litri de lichid):

  • 3 litri de apă
  • 3 linguri cu vârf de sare grunjoasă (neiodată)
  • 3 linguri de zahăr
  • 200 ml oțet de 9%
  • Condimente și verdețuri: câteva frunze de vișin, coacăz negru, hrean, stejar, mărar cu umbreluțe
  • 2-3 căței de usturoi pentru fiecare borcan

Mod de preparare

Pasul 1. Castraveții se spală foarte bine în apă călduță, pentru a îndepărta orice impuritate sau praf. Este important să fie proaspeți și de aceeași dimensiune, pentru a se mura uniform.

Pasul 2. Se sterilizează borcanele. Eu folosesc cuptorul cu microunde: spăl bine borcanele, le pun cu puțină apă și le las la putere maximă timp de 5-7 minute. Astfel mă asigur că sunt perfect curate.

Pasul 3. Se spală cu apă fierbinte mărarul, frunzele de vișin, coacăz, stejar și hrean. Se curăță usturoiul de coajă. Borcanele se scot din microunde și se pregătesc pentru umplere.

Pasul 4. În fiecare borcan se așază câteva frunze de vișin, coacăz, stejar, hrean, o umbrelă de mărar și 2-3 căței de usturoi. Acestea dau o aromă deosebită și ajută la păstrarea castraveților crocanți.

Pasul 5. Se așază castraveții cât mai strâns în borcane, astfel încât să nu rămână spații mari goale.

Pasul 6. Se toarnă peste castraveți apă clocotită, se acoperă și se lasă 5-10 minute. Apoi apa se scurge. Acest procedeu sterilizează și castraveții.

Pasul 7. Se prepară marinada: se fierb 3 litri de apă cu sarea și zahărul, iar la final se adaugă oțetul. Lichidul se lasă să clocotească 2-3 minute, până ce sarea și zahărul se dizolvă complet. Marinada fierbinte se toarnă peste castraveții din borcane. Imediat se închid borcanele cu capace, se întorc cu gura în jos și se învelesc într-o pătură groasă, pentru a se răci lent.

Pasul 8. După ce s-au răcit complet, borcanele se depozitează în cămară sau chiar în apartament. Eu am obținut 7 borcane de un litru, care se păstrează foarte bine tot timpul iernii.

Rezultatul? Castraveți aromați, crocanți și savuroși, care merg de minune lângă orice fel de mâncare tradițională sau chiar într-o salată rapidă. Sunt preferații familiei mele și de fiecare dată când deschid un borcan, mă întorc cu gândul la mesele copilăriei.

Poftă bună și spor la conservat!