În sezonul rece, nimic nu se compară cu gustul murăturilor făcute în casă. Rețeta de mai jos este o variantă tradițională de murătură asortată, în care se combină mai multe tipuri de legume, fiecare aducând o aromă și o textură aparte.
Ingrediente necesare
5 kg castraveți proaspeți, tari și crocanți
4 kg gogoșari cărnoși
2 kg ardei grași verzi
1 kg ardei capia
1 kg ceapă albă
600 g hrean
câteva frunze de țelină
3-4 legături de mărar și cimbru uscat
250 g ardei iuți
Pentru saramură:
2 litri apă
1 litru oțet de vin
2 linguri cu vârf sare grunjoasă, neiodată
1 linguriță boabe de piper
3-4 foi de dafin
3 linguri zahăr
Mod de preparare
Se începe prin a spăla bine toate legumele. Castraveții și ceapa se taie rondele, gogoșarii și ardeii în fâșii, iar capia se feliază subțire pentru un aspect plăcut în borcan. Hreanul se curăță și se taie bastonașe, iar ardeii iuți se pot lăsa întregi sau se taie pe jumătate, în funcție de cât de picant preferăm murăturile.
Într-o cratiță încăpătoare se pregătește saramura. Apa, oțetul, sarea, zahărul, piperul și foile de dafin se pun la fiert. Din momentul în care începe să clocotească, lichidul este gata pentru a fi turnat peste legumele amestecate într-un vas mare. Acestea se lasă în zeamă fierbinte aproximativ 10-15 minute, timp în care își iau aromele și se înmoaie ușor.
După acest interval, legumele se scurg și se așază în borcane curate și sterilizate, alternând straturi de legume cu bucăți de hrean, mărar, cimbru și frunze de țelină. Nu este indicat să se preseze foarte tare, pentru ca saramura să pătrundă uniform între ele.
Dacă lichidul în care au stat legumele este limpede, el se toarnă fierbinte peste murături. Dacă pare tulbure, este bine să se refacă rapid o saramură nouă cu aceleași ingrediente și să se folosească în locul celei vechi. Borcanele se închid imediat ermetic cu capace curate și se așază în cuptorul încins în prealabil, dar stins, unde se lasă până a doua zi pentru a se răci lent și a se sigila perfect.
Sfaturi utile
- Folosiți sare grunjoasă neiodată, pentru că cea iodată poate înmuia legumele.
- Alegeți legume ferme și fără lovituri, pentru ca murăturile să rămână crocante.
- Dacă doriți o variantă mai dulce, se poate adăuga puțin mai mult zahăr în saramură.
Această murătură mixtă este ideală alături de fripturi, tocănițe sau pur și simplu lângă o mâncare tradițională de cartofi sau fasole. Gustul ei echilibrat, între dulce, acru și ușor picant, aduce pe masa de iarnă o adevărată bucurie.



