Secretul lui Sorin Bontea pentru sarmale

Ingrediente pentru reศ›etฤƒ:

โ€“ 2โ€“3 kg varzฤƒ muratฤƒ
โ€“ 600 g carne tocatฤƒ (amestec porc ศ™i vitฤƒ)
โ€“ ยฝ ceศ™cuศ›ฤƒ de orez
โ€“ 200 g ceapฤƒ
โ€“ ulei pentru cฤƒlit
โ€“ costiศ›ฤƒ afumatฤƒ
โ€“ 2โ€“3 linguri de bulion
โ€“ 2โ€“3 frunze de dafin
โ€“ cimbru
โ€“ mฤƒrar
โ€“ sare
โ€“ piper

Mod de preparare:

Pentru รฎnceput, varza muratฤƒ se desface foaie cu foaie, se รฎndepฤƒrteazฤƒ frunzele exterioare ศ™i cotoarele, apoi se aleg foile potrivite pentru rulat sarmalele. Dacฤƒ varza este prea sฤƒratฤƒ sau prea acrฤƒ, frunzele se pot clฤƒti รฎn apฤƒ cฤƒlduศ›ฤƒ sau se lasฤƒ la desฤƒrat aproximativ o orฤƒ รฎnainte de gฤƒtire.

Ceapa se curฤƒศ›ฤƒ, se spalฤƒ ศ™i se toacฤƒ mฤƒrunt, apoi se cฤƒleศ™te รฎntr-o tigaie cu puศ›in ulei, la foc mic, pรขnฤƒ devine sticloasฤƒ. Se adaugฤƒ orezul spฤƒlat รฎn prealabil ศ™i se amestecฤƒ continuu timp de aproximativ douฤƒ minute.

รŽntr-un bol รฎncฤƒpฤƒtor se pune carnea tocatฤƒ, peste care se adaugฤƒ ceapa ศ™i orezul cฤƒlite, apoi se condimenteazฤƒ cu sare, piper, cimbru ศ™i mฤƒrar tocat. Pentru un plus de frฤƒgezime, se poate adฤƒuga ศ™i o ceศ™cuศ›ฤƒ de apฤƒ rece, care ajutฤƒ la obศ›inerea unei umpluturi mai suculente.

Frunzele de varzฤƒ mai mici sau cele care nu pot fi folosite la rulat se toacฤƒ mฤƒrunt ศ™i se aศ™azฤƒ pe fundul cratiศ›ei รฎn care vor fierbe sarmalele. Peste acest strat se pun bucฤƒศ›i de costiศ›ฤƒ afumatฤƒ, apoi sarmalele rulate, continuรขnd cu straturi alternate. Ultimul strat trebuie sฤƒ fie de varzฤƒ tocatฤƒ.

La final, se adaugฤƒ bulionul diluat cu puศ›inฤƒ apฤƒ, frunzele de dafin ศ™i cรขteva boabe de piper. Cratiศ›a se pune la fiert la foc mic, iar sarmalele se lasฤƒ sฤƒ fiarbฤƒ aproximativ douฤƒ ore, pรขnฤƒ devin fragede ศ™i bine pฤƒtrunse de arome.