Cartofii reprezintă unul dintre cele mai frecvent utilizate legume rădăcinoase în preparatele culinare ale românilor.

Acestea sunt atât de ușor de cultivat, cât și bogate în nutrienți esențiali pentru corpul uman. Însă știai că nu ar trebui să cureți cartofii înainte de a-i fierbe? Haide să vedem ce au descoperit experții pe această temă!

De ce să nu mai cureți cartofii înainte să îi pui la fiert

În momentele când timpul ne presează, dar avem nevoie de ceva gustos pe masă, multe gospodine se bazează pe cartofi. Aceste legume sunt extrem de versatile și pot fi pregătite rapid, într-o varietate de feluri. Piureul, de exemplu, este un fel de mâncare care poate fi preparat rapid din cartofi fierți, apoi zdrobiți și condimentați.

Multe românce au tendința de a decoji cartofii înainte de a-i fierbe. Cu toate acestea, bucătarii cu experiență susțin că această practică nu este cea mai bună, bazându-se pe descoperirile specialiștilor în nutriție. Ai fost vreodată conștient, de pildă, că coaja de cartof poate să îți ofere fibre, proteine, minerale, vitamine și fitochimicale în cantități mai mari decât dacă ai mânca doar interiorul cartofului, fără coajă?

Trebuie doar să te asiguri că ai curățat bine exteriorul cartofilor, apoi să îi tai în bucăți adecvate și să îi adaugi în apă clocotită. După aceea, poți să îi zdrobești sau să îi mixezi cu ajutorul aparatului tău de bucătărie preferat, pentru a obține un piure cremos și gustos.

Ce beneficii neștiute are coaja de cartof, de fapt

Coaja de cartofi are o funcție esențială în ceea ce privește absorbția nutrienților și vitaminelor de către corpul uman. În esență, stratul exterior al tuberculilor previne pierderea substanțelor nutritive care se află în aliment, explică specialiștii în nutriție.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de cartofi ar trebui fierte cu coaja. De pildă, cartofii cu coaja verde nu ar trebui gătiți în acest mod, deoarece conțin un nivel ridicat de antinutrienți, care sunt compuși chimici din alimente ce împiedică digestia și asimilarea nutrienților vitali pentru sănătate.

Dacă decizi să fierbi cartofii cu coaja, după ce i-ai curățat bine, poți profita de numeroase beneficii pe care multe gospodine nu le iau în considerare. Experții au descoperit că stratul exterior al tuberculilor poate stimula sistemul imunitar, poate reduce nivelul colesterolului din sânge și poate diminua riscul de boli cardiovasculare.

Mai mult, coaja de cartof ajută la menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge și poate oferi chiar protecție împotriva unor forme de cancer, adaugă specialiștii.