Chiar dacă Crăciunul a trecut, nu aruncați cozonacul rămas! Vă prezentăm câteva rețete simple pentru a-l transforma în delicii dulci.

Cozonacul este un desert tradițional românesc pe care îl savurăm cu bucurie în perioada sărbătorilor. Dar ce facem cu resturile de cozonac care se întăresc și se usucă? Nu renunțați la ele, ci reutilizați-le în deserturi delicioase!

După Crăciun, mulți dintre noi se gândesc să arunce bucățile de cozonac uscate. Dar stați puțin! Cozonacul uscat poate fi incorporat în alte deserturi sau chiar consumat așa cum este.

De exemplu, puteți unge felii de cozonac cu puțin unt și le puteți introduce pentru 2-3 minute la toaster. Astfel, veți obține niște feli de cozonac delicioase care pot fi savurate alături de un pahar de lapte cald.

Dacă mai aveți un cozonac întreg, puteți crea deserturi incredibile cu ajutorul acestuia. Înainte de a îl utiliza, verificați că nu are miros neplăcut sau urme de mucegai. Iată două rețete simple pe care le puteți încerca cu cozonacul rămas:

Tortul de cozonac este o modalitate excelentă de a reutiliza cozonacul rămas de la Crăciun. Puteți folosi feliile de cozonac ca și blat pentru tort, sau le puteți mărunți pentru a obține o textură cremoasă.

Ingrediente:

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esență de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă

Crema de ciocolată:

  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare:

  1. Puneți apa la fiert împreună cu zahărul și esențele de rom și portocale. Amestecați până când zahărul se topește și lăsați deoparte.
  2. Rupeți cozonacul în bucăți mici și însiropați-l cu siropul de zahăr.
  3. Într-un vas termorezistent, puneți ciocolata ruptă în bucăți și untul și amestecați până se topește ciocolata. Adăugați smântâna lichidă încălzită și amestecați bine.
  4. Bateți smântâna lichidă până obțineți o frișcă tare.
  5. Într-o formă de tort cu margine retractabilă, așezați un strat de cozonac, apoi un strat de crema de ciocolată, și continuați în acest fel până terminați ingredientele.
  6. Închideți tortul cu un strat de frișcă și ornați-l cu fructe confiate sau nuci, după preferințe.

Ingrediente:

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare:

  1. Amestecați ouăle, zahărul, coaja de portocală și laptele într-un castron.
  2. Adăugați bucățile de cozonac în amestec și asigurați-vă că sunt bine acoperite cu lichid.
  3. Ungeți două tăvi pentru chec cu unt și turnați compoziția în ele.
  4. Puneți tăvile la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.
  5. Între timp, topiți ciocolata într-un vas termorezistent, pe baie de aburi. Adăugați laptele și amestecați până când ciocolata se topește complet.
  6. După ce budinca este gata, scoateți tăvile din cuptor și turnați sosul de ciocolată peste ele.
  7. Serviți budinca caldă și savurați-o!

Nu aruncați cozonacul rămas! Transformați-l în rețete delicioase pentru a vă bucura de el și după Crăciun. Bucurați-vă de deserturi incredibile și dați o nouă viață cozonacului!