De două mii de ani, teologi și istorici au dezbătut cum ar fi arătat Isus Hristos în realitate. În arta Renașterii și în reprezentările Bisericii Catolice, Fiul lui Dumnezeu este frecvent înfățișat ca un european înalt, musculos, cu păr blond lung și ochi albaștri de oțel.

Cu toate acestea, majoritatea istoricilor sunt de acord că fiul unui tâmplar născut în Palestina de astăzi ar fi împărtășit aceleași trăsături fizice ca localnicii vremii: un corp mai scund și robust, cu păr negru buclat.

Dar un fotograf și artist digital olandez, utilizând tehnologia de inteligență artificială de ultimă oră, ar putea pune capăt dezbaterii. Bas Uterwijk, specialist în sinteza algoritmică a imaginilor, a folosit funcțiile de învățare automată ale lui Artbreeder pentru a crea un portret uluitor al lui Isus.

Portretul său „istoric corect” al Mântuitorului se deosebește complet de arta occidentală și de reprezentările ecleziastice ale lui Hristos.

Domnul Uterwijk a declarat: „Am o experiență în imagini generate de calculator și efecte speciale. Software-ul de inteligență artificială utilizează o rețea neurală instruită pe fotografii și picturi ale mii de fețe umane.

„Această aplicație permite combinarea mai multor surse de fețe și unirea lor într-o versiune sintetizată, ghidată de deciziile artistice ale utilizatorului.

O folosesc pentru a crea personaje istorice și fictive. Am utilizat mai multe reprezentări culturale ale lui Isus din Nazaret de origine bizantină și renascentistă, printre care și „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci și Pânza din Torino, modificând etnia pentru a obține o față mai convingătoare de oriental.”

A adăugat: „Am fost mulțumit de rezultat ca reprezentare a unei reprezentări culturale colective, dar, în același timp, am simțit că nu are nicio precizie istorică.

Așa că am schimbat lungimea și stilul părului și a bărbii pentru un aspect mai credibil pentru acea perioadă și regiune și am adus elemente găsite în unele portrete de mumii Fayum, împingând arta renascentistă în fundal.

Rezultatul este o interpretare artistică a felului în care ar fi putut arăta acest om, mai mult decât o căutare științifică a unei asemănări exacte.”

Deși dezbaterile privind veridicitatea apariției lui Isus au avut loc din Crăciunul anului 2020, această imagine magnifică a revenit în acest an. Biblia afirmă că Isus s-a născut într-o familie evreiască la Betleem în anul 4 î.Hr., a crescut acolo și s-a stabilit în cele din urmă la Nazaret, în ceea ce este acum Israel.

Despre Isus se menționează foarte puțin în Evanghelii, însă hainele pe care le purta sunt consemnate în mai multe dintre ele. Potrivit lui Joan Taylor, o cercetătoare cu experiență și autoarea cărții „Cum arăta Isus?”, Isus avea cel mai probabil înălțimea unui om obișnuit din vremea sa, adică 1.65 metri.

Conform lui Taylor, oamenii din Iudeea și Egipt aveau tenul ușor măsliniu, păr negru închis și ochi căprui. Această informație este susținută și de scrieri antice, de alte artefacte și de fotografii cu mumiile.

Ea a remarcat: „Fiecare își poate imagina cum arăta Isus. Imaginea lui Isus este peste tot. Este un fenomen global. Chiar nu trebuie să ne străduim pentru asta.

Dar reprezentările tradiționale în picturi, de fapt, datează din secolele al IV-lea și al V-lea – părul lung, haina, barba. În realitate, el nu arăta deloc așa. Isus nu era o persoană palidă. El nu era un european. Era un evreu al vremii sale. A fost foarte mult legat de vremea și locul în care trăia.”

Cercetătoarea, o expertă în originile creștine, a adăugat: „El ar fi avut pielea închisă la culoare și probabil păr negru scurt – părul lung era foarte neobișnuit în secolul I – o barbă și ar fi purtat sandale. Era un rătăcitor. Era prin străzi. Accepta caritate de la străini. Era alături de cei săraci.

„Filosoful secolului al II-lea, Celsus, a spus că Isus era neglijent, un cerșetor neatins – arăta ca un cerșetor. Asta se potrivește cu tot ce știm despre Isus. El s-a autodescris chiar ca fiind fără adăpost. Așa cum a spus: „Vulpile au vizuine și păsările au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-și plece capul”.”

Taylor crede că Isus ar fi arătat ca un evreu tipic al secolului I, chiar dacă ar fi avut anumite contacte culturale cu europenii și africani, care aveau pielea mai închisă la culoare. Deoarece evreii din Iudeea și Egipt se încurajau de obicei să-și tundă și să-și aranjeze bine părul și barba pentru a contracara apariția păduchilor.

Acest portret prezintă asemănări remarcabile cu lucrările specialistului în reconstrucție facială forensică, Richard Neave, care în 2001 a încercat să redea înfățișarea unui bărbat iudeu similar cu Isus din secolul I.

Documentarul BBC „Fiu al lui Dumnezeu” a prezentat chipul său, care a fost recreat pornind de la un craniu israelit din secolul I. A apărut imaginea unui bărbat scund, robust, cu păr întunecat, barbă tunsă, tenul ușor măsliniu și.