Fanii gustărilor prăjite în untură vor fi încântați să afle că acest ingredient, considerat mult timp nesănătos, este de fapt mai benefic pentru sănătate decât uleiurile vegetale.

Chiar dacă folosim frecvent ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb sau ulei de canola, untura este o opțiune mai sănătoasă și mai naturală.

Până de curând, untura a fost acuzată că crește nivelul colesterolului. Totuși, trebuie să ne amintim că grăsimile sunt esențiale pentru organismul nostru și că un nivel prea scăzut de colesterol poate contribui la apariția unor afecțiuni neurologice. Prin urmare, grăsimea este importantă și nu trebuie să fie eliminată complet din dietă.

De fapt, untura conține acizi grași saturați și o cantitate semnificativă de acid oleic mononesaturat.

Acești acizi grași sunt esențiali pentru obținerea energiei necesare organismului. Din punct de vedere chimic, aceștia sunt stabili și siguri, ca orice altă vitamină, și nu provoacă reacții adverse.

Există numeroase beneficii ale acizilor grași saturați prezenți în untură. Ei sunt implicați în multe procese esențiale din organism și sunt elemente necesare pentru structura celulelor noastre.

În plus, acești acizi grași contribuie la întărirea sistemului imunitar, la susținerea circulației sângelui și la stimularea activității creierului.

De ce untura, grăsime de origine animală, este mai sănătoasă decât uleiurile vegetale pe care le folosim cel mai des?

Ei bine, untura animală este bogată în acizi grași omega-3, vitamina A, vitamina E, vitamina D, vitamina K, beta-caroten, minerale și enzime. Aceasta conține și antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de deteriorare și la stimularea funcției imunitare.

Dacă comparăm compoziția lor, o lingură de untură conține următoarele:

  • Acizi grași saturați: 38-43% (acid palmitic 25-28%, acid stearic 12-14%, acid miristic 1%)
  • Acizi grași mononesaturați: 47-50% (acid oleic 46-47%, acid palmitoleic 3%, acid linoleic 6-10%)

Având în vedere toate aceste beneficii, putem spune că untura este una dintre cele mai sănătoase grăsimi disponibile pentru organismul nostru. Cu toate acestea, este important să alegem untura de calitate, obținută din surse de încredere.

Untura poate fi integrată în dieta noastră zilnică pentru a ne bucura de beneficiile sale. Iată câteva sfaturi despre cum să o folosim în bucătărie:

  1. Alegeți untura de calitate: Este important să cumpărați untură nefiltrată, de la producători de încredere, pentru a vă asigura că beneficiați de toate proprietățile sale nutritive.
  2. Încercați prăjirea în untură: Înlocuiți uleiul vegetal cu untură atunci când faceți prăjituri, cartofi prăjiți sau alte gustări delicioase. Veți obține un gust bogat și o textură crocantă.
  3. Adăugați untură în coacere: Untura poate înlocui untul sau uleiurile vegetale în rețetele de copt, precum plăcintele sau prăjiturile. Rezultatul va fi un produs mai savoros și mai sănătos.
  4. Folosiți untură în gătite: Untura este o opțiune excelentă pentru gătite, în special pentru carnea de porc sau pasăre. Ea va adăuga un plus de savoare și va menține carnea suculentă.

În concluzie, untura este o alternativă sănătoasă și gustoasă la uleiurile vegetale obișnuite. Aceasta conține acizi grași esențiali și vitamine benefice organismului nostru.

Cu toate acestea, este important să o utilizăm cu moderatie într-o dietă echilibrată și să optăm pentru untură de calitate superioară. Bucurați-vă de toate beneficiile pe care vi le oferă untura într-un mod sănătos și gustos!