Se anunță un val puternic de vreme rece în România, în special în jumătatea de nord a țării. Temperaturile vor scădea dramatic iar precipitațiile vor fi abundente, luând forma ninsoarei în majoritatea regiunilor.

Potrivit prognozelor meteorologice, în intervalul 19 ianuarie – 20 ianuarie, se vor înregistra precipitații moderate cantitativ sub formă de ninsoare, iar vântul se va intensifica, transformând ninsoarea în viscol, în special în zonele montane.

Se preconizează că aceste precipitații vor persista temporar în toate regiunile, cu acumulări de 10…15 l/mp și izolat peste 20 l/mp în Muntenia și zona Carpaților Orientali.

„Vremea se va răci semnificativ, revenind la valorile normale pentru această perioadă”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Ce ne așteaptă în următoarele zile?

Sâmbătă, se vor înregistra ninsori slabe în regiunile Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar în general cantitățile de zăpadă vor fi moderate. De asemenea, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze de aproximativ 40…50 km/h, ceea ce va conduce la scăderea vizibilității din cauza viscolului.

Inclusiv Capitala nu va fi ocolită de acest episod de vreme severă. Se estimează că la București se va depune un strat de zăpadă de aproximativ 10 centimetri în acest weekend. Temperaturile vor scădea semnificativ, iar maximele vor fi negative.

Cum se va schimba vremea în București?

Conform prognozei meteo emise de Administrația Națională de Meteorologie, în București, valorile termice vor fi ceva mai ridicate decât în restul țării, însă totuși vor fi sub media obișnuită pentru această perioadă.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va fi de 0…1 grad Celsius. Cerul va fi mai mult noros cu înnorări seara și noaptea, când vor apărea și precipitațiile. Acestea vor debuta sub formă de ploi, transformându-se treptat în ninsoare din a doua parte a nopții.

Se estimează că vor fi aproximativ 15…20 l/mp de precipitații și se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 6…7 cm. Vântul va fi moderat, cu intensificări temporare, atingând viteze de până la 45 km/h.

Ce ne rezervă ziua de duminică?

Duminică dimineața, această vreme aspră își va face simțită prezența în toată țara. Ninsoarea va continua să cadă, iar grosimea stratului de zăpadă va ajunge în medie la 10 cm. Vântul va sufla moderat, cu viteze de aproximativ 40…45 km/h. Temperaturile maxime vor oscila între 1 și 2 grade Celsius.

Este important de menționat că Administrația Națională de Meteorologie va monitoriza în permanență evoluția condițiilor meteo și va actualiza prognozele în funcție de intensitatea fenomenelor meteorologice.

„Recomandăm populației să respecte avertismentele și să adopte măsuri de precauție în fața acestui episod de vreme rece și precipitații abundente”, avertizează Elena Mateescu.