Genul acesta de fenomene extreme nu sunt la prima lor iterație pe continentul european și, implicit, în România. Dar, conform datelor ANM, a fost instaurată o alertă de praf saharian în România, meteorologii precizând și zonele lovite de furtuni în următoarele ore.

Încă din ianaurie a.c., specialiștii de la NASA anunțau apariția acestui fenomen de praf saharian care va ajunge deasupra Europei și, implicit, în România. La acel mment, specialiștii specificau faptul că o mare coloană de praf din deșertul Sahara a început să înainteze spre vest deasupra Oceanului Atlantic și apoi s-a îndreptat spre Europa.

Se pare că deja își face simțită prezența pe cerul Europei, iar meteorologii de la ANM vorbesc la acest moment despre o alertă de praf saharian în România.

Conform datelor actualiate, fenomenul va fi prezent atât în România, cât și în vestul Europei până mâine, 28 martie, și sunt așteptate precipitații și averse, inclusiv în anumite regiuni de pe teritoriul țării noastre.

Mai trebuie reamintit că fenomenul a mai fost prezent, anul trecut de Paște, când norul de praf saharian a fost semnalat în România.

Conform meteorologilor ANM, sut așteptate cantități importante de precipitații, precum și avverse, în centrul și nordul țării, iar în cursul după-ameizii de mâine și în zona de nord-est a teritoriului.

Mai trebuie reamintit că pentru ziua de azi, ANM a emis deja două avertizări de cod galben pentru Banat, Crișana și în Carpații Meridionali. Prima avertizare este valabilă pentru ziua de azi, iar cea de a doua este și pentru ziua de mâine:

„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali. Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90 km/h.”, precizează ANM în a doua avertizare de cod galben.

Așa cum au explicat majoritatea specialiștilor, fenomene de acest fel, de praf saharian pot apărea în orice moment al anului, dar soarta lor depinde de anotimp. La sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, stratul de aer saharian transportă praful la înălțime în atmosferă spre vest, peste Oceanul Atlantic, și poate suprima formarea și intensitatea ciclonilor tropicali.

„În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, preciza un medic de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, conform Mediafax.

În schimb, mai spun specialiștii, praful care iese de pe continent în timpul iernii și primăverii tinde să rămână la altitudini mai joase și este purtat de vânturi de nord-est către centrul continentului, dar și în restul Europei. Un fenomen similar a avut loc și în luna august a anului trecut, când ANM emitea și atunci o alertă de praf saharian în România.