Foca este o pseudo- sărbătoare care are loc pe 23 iulie. Ea nu apare în calendarul ortodox maracată cu o cruce și nici în altă scriere bisericească sau sinaxar. Cu toate acestea, este respectată în Moldova, Muntenia și, mai ales, în Transilvania. Cei care o cunosc spun că este o pseudo-sărbătoare periculoasă. Iată de ce.

oca și Ilie- Pălie sunt două sărbători care s-au transmis din vorbă în vorbă. În zilele acestea, oamenii nu lucrează pentru că se tem să nu se îmbolnăvească sau să fie curprinși de flăcări căci, da, de Foca este pericol de foc.

Despre sărbătoarea Ilie Palalie, care se ține pe 21 iulie, bătrânii spun că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul trăsurii de foc al Sfântului Ilie. Se consideră că anumite activități aduc boli și necazuri celor care le fac. Iată ce se mai știe despre Foca, pseudo-sărbătoarea din 23 iulie 2022.

Potrivit tradiției populare, de Foca nu trebuie să se înfăptuiască niciun fel de activitate, deoarece mânia divină se va abate numaidecât asupra celui care nu respectă această sărbătoare. Preoții spun că sunt doar niște superstiții, care nu au nicio legătură cu Biserica.

Cine a fost Sfântul Mucenic Foca
Despre Sfântul Mucenic Foca se știe că a trăit în timpul împăratului Traian, în orașul Sinope. Părinții săi se numeau Pamfil și Maria și erau creștini. Conform Sinaxarului, Sfântul Foca avea darul Duhului Sfânt. Se spune că el izgonea diavolii din oameni și îi vindeca.

Sfântul Mucenic Foca a ajuns la cele veșnice după ce a fost capturat și torturat în cadrul unei persecuții asupra creștinilor. În ziua de 23 iulie, sfintele sale moaște au fost mutate din Sinope la Constantinopol.

Încă din anul 403 sau 404, căci nu se cunoaște cu exactitate anul, oamenii țin această sărbătoare, pentru a se apăra de foc, în ciuda faptului că ziua de 23 iulie nu este trecută în calendar cu cruce roșie.

Ce nu e bine să faci pe 23 iulie, de Sfântul Foca
Legenda mai subliniază faptul că Sfântul Foca merge prin cer într-un car de foc, având în mână un bici care arde.

Bătrânii sunt de părere că Foca pedepseşte cu arșiță şi grindină pe cei care nu cinstesc această sărbătoare. Se crede că el așteaptă nerăbdător ziua de 23 iulie, în care este pomenit, însă Dumnezeu îi spune de ea abia când aceasta a trecut pentru a proteja pâmântul. În caz contrar, Sfântul Foca ar pârjoli pământul.

Pe 23 iulie nu se aprinde focul și nici nu se coace pâine în cuptor. Este pericol de foc, cred cei care respectă cu sfințenie această pseudo sărbătoare.

Alții sunt mai duri și consideră că în aceste zile nu trebuie să se săvârşească niciun fel de activitate și că mânia divină se va abate imediat asupra celui care nu le cinsteşte. Dincolo de foc, e pericol și de boli grave.