Sfântul Ştefan 2023. În fiecare an, pe 27 decembrie, creștinii sărbătoresc Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus și primul martir al Bisericii. Sfântul Ștefan a fost un diacon care a atras atenția fariseilor prin predicile sale despre învățăturile lui Hristos.

Legenda spune că Iisus Hristos l-a chemat pe Ștefan să îi urmeze și să ia parte la faptele și minunile sale. Însă acest lucru a îngrijorat pe farisei, care nu erau de acord cu predicile sale despre creștinism.

Ca urmare, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului și acuzat de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. El a fost interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Iisus Hristos.

Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. El a devenit astfel primul martir care și-a dat viața pentru credința în Iisus. Înainte de a-și da ultima suflare, el a cerut iertare pentru cei care i-au luat viața.

Moastele Sfântului Ștefan au fost descoperite în anul 415, iar din 560 se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Numele Ștefan provine din grecescul Stephanos și înseamnă „coroană” sau „cunună”, cu care erau încununați învingătorii. Acest nume este purtat de multe persoane și are forme diminutive precum Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana sau Fanica.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este considerat ajutătorul celor care au conflicte cu alte persoane și îi ajută să se împace. De aceea, în această zi nu este recomandat să vă certați cu nimeni, deoarece s-ar putea atrage boli și necazuri.

Se spune că în această zi este bine să evitați drumetiile în zonele izolate sau în munți, pentru a nu vă pune viața în pericol.

Tot în această zi, este important să evitați injuraturile, bârfele și orice alte practici care nu fac cinste ființei umane. De asemenea, Biserica recomandă gospodinelor să evite munca prin casă, deoarece aceasta este ziua de odihnă și cinstire a Sfântului Ștefan.

Semnificația numelui Ștefan

Numele Ștefan este de origine greacă și înseamnă „coroană” sau „cunună”. Formele obișnuite ale acestui nume sunt Ștefan și Ștefania. Apar și forme diminutive precum Fane, Fanel, Fanica, Fanita sau Fana.

În concluzie, Sfântul Ștefan este o sărbătoare importantă pentru creștini, în care se cinstesc învățăturile și jertfa acestui sfânt. Este o zi în care trebuie să evităm conflictele și să ne îmbrățișăm cu cei din jurul nostru.