Pe lângă sarmale și cârnați, piftia este preparatul nelipsit de pe mesele de sărbători ale românilor. Totuși, există câteva trucuri pentru că preparatul să fie pe placul tuturor.

Cea mai bună carne pentru piftie

Piftia este preparatul cel mai întâlnit pe mesele românilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă aceasta se prepară diferit în fiecare zonă din țară, ea este nelipsită.

Chiar dacă poate fi preparat cu diferite tipuri de carne, piftia, se face în mod tradițional din carne de porc. Astfel, aceasta conține gelatina necesară întregului preparat. În acest fel, putem folosim bucăți de carne cu oase, șorici, picioare, rasol, căpățână, urechi și chiar carne macră.

Carnea se pune la fiert într-o oală încăpătoare, într-o cantitate mare de apă rece cu sare. Astfel, după ce carnea este fiartă, în oală trebuie să mai rămână jumătate din cantitatea iniţială de lichid.

Apoi, imediat după ce dă în clocot, spuma formată la suprafață trebuie îndepărtată de fiecare data când aceasta se formează deasupra. Piftia trebuie fiartă la foc mediu, timp de câteva ore, până când carnea se va desprinde singură de pe oase.

Când se pune usturoiul

Imediat după ce carnea a fiert, se scoate şi se taie felii și se aşază frumos într-un vas. Apoi, se curăță usturoiul, se spală şi se pisează. Trebuie să fie adăugat un praf de sare pentru a-i da gust.

Toată zeama se strecoară într-o altă oală. Cât e călduţă, se adaugă usturoiul pisat şi se lasă aproximativ 10 minute.