În fiecare an la data de 12 iulie, sunt pomeniți Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie, dar și Sfânta Veronica, pe care a vindecat-o Mântuitorul Iisus Hristos de curgerea de sânge.

Sfânta Veronica este prăznuită astăzi, pe 12 iulie

Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie, prăznuiți pe 12 iulie, au trăit în zilele împaratului Traian și erau de neam din satul Caliptul, aproape de Anghira. Fiind prins Sfântul Proclu si marturisind pe Hristos înaintea împaratului, a fost dat pe seama lui Maxim ighemonul, si a fost cumplit chinuit. După acestea fiind dus ca să fie omorât cu săgeți, s-a întâlnit cu nepotul sau Ilarie, care s-a închinat mosului sau. Pentru aceasta a fost prins de către elini.

Sfântul Proclu rănit de multimea săgeților s-a mutat către Domnul. Sfântul Ilarie, mărturisind că este crestin, a fost chinuit timp îndelungat și apoi. i s-a tăiat capul.

Sfânta Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sângelui. Ea era originară din Cezareea lui Filip – Paneas (în apropiere de Muntele Hermon, în nordul Țării Sfinte). Veronica este cea care întinde Mântuitorului o mahramă, spre a-și șterge chipul îndurerat, în drumul Lui spre Golgota. În acel moment Chipul Mântuitorului s-a întipărit pe mahrama sfintei Veronica.

În Evanghelia după Matei se arată astfel: „Iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El, s-a atins de poala hainei Lui. Căci zicea în gândul ei: Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă; Iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela” (Matei 9, 20)

Rugăciune puternică pentru Sfânta Veronica

Folositoare caldă câștigându-te pe tine, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și ca ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, în viața cea veșnică, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos! O, preamilostivă Sfântă Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde întru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, ca împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!