Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana.

Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde a stat pana la varsta de 15 ani. A fost condusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi avea sa devina „Sfanta Sfintelor” lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic, avea sa ia trup, sa Se faca cuprins in pantecele ei.

Desi sunt persoane care sustin ca lucrul acesta era cu neputinta, totusi Biserica, in cantarile ei afirma: „Ceea ce s-a hranit in Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune”.

Ce este bine sa dai de pomana la sarbatoarea inchinata Fecioarei Maria

In aceasta zi de mare sarbatoare nu trebuie sa ii uitam pe cei dragi, care au plecat dintre noi. De aceea, in ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, putem merge la biserica, ca sa aprindem lumanari si sa spunem rugaciuni pentru sufletele celor adormiti.
La sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se merge la slujba cu fructe de toamna, turte, placinte, colaci si coliva, ca sa fie sfintite de catre preot si apoi impartite celor sarmani.

Atentie, toate aceste alimente date de pomana trebuie sa fie de POST, fiindca suntem in Postul Craciunului. Totodata, credinciosii pot imparti si peste, dar si preparate din peste, fiindca la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, este dezlegare la peste.

Se deschid cerurile

Potrivit traditiei, in ziua de 21 noiembrie, cunoscuta ca si Ovidenie, se deschid cerurile iar oamenii pot sa inteleaga graiul animalelor. Sarbatoarea este si un prilej pentru a se face previziuni asupra vremii. Astfel, se crede ca daca ziua de 21 noiembrie va fi innorata, peste an vor fi epidemii, iar daca va ninge, atunci va fi o iarba lunga si foarte grea.

Credinciosii trebuie in aceasta minunata zi sa mearga la biserica si sa aduca spre a da de pomana peste, preparat de post si lumanari care vor fi sfintite de preoti. Cine respecta aceste lucruri va ave parte de sanatate, bucurii si reusite.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Traditii si superstitii

In ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, credinciosii merg la Sfanta Liturghie cu preparate de post, dar si din peste, pentru a fi sfintite si impartite celor sarmani. Totodata, la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se impart nuci, colaci si turte de malai.

La sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, exista traditia ca la sate, fetele sa mearga la o fantana cu o lumanare alba in mana, ca sa-si afle ursitul. Se spune ca la cantatul cocosului, fecioarele care se aseaza pe marginea fantanii pot vedea in luciul apei, chipul ursitului.

Tot in ziua de 21 noiembrie 2022, copiii pun crengute de mar in vase cu apa. Acestea se tin in lumina si caldura ca sa inmugureasca si sa infloreasca, ca mai apoi sa fie folosite in noaptea de Anul Nou, drept sorcove, potrivit crestinortodox.ro.

La sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, cunoscuta si ca Vovidenia, se aprind lumanari pentru copiii nebotezati, dar si pentru cei morti, pentru a avea cale luminata pe cealalta lume.
O alta traditie veche care se tine in dimineata Intrarii Maicii Domnului in Biserica, este cea a batranelor care iau din livada: o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pun in camara, pentru a se proteja de friguri tot anul.

In credinta populara spune ca de Intrarea Maicii Domnului in Biserica, ca si de Craciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot intelege graiul animalelor. Este momentul in care credinciosii se roaga pentru implinirea celei mai mari dorinte din viata lor.