În această zi, este prăznuită Sfânta Fevronia. Roagă-te acestei sfinte pentru sănătatea familiei, pentru întoarcerea celor rătăciţi pe calea cea dreaptă şi pentru bunăstarea familiei.

Sărbători religioase 25 iunie 2022

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Fevronia

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Febronia. Harți

Romano-catolice: Sf. Wilhelm, abate

Calendar ortodox 25 iunie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Fevronia

Sfânta Fevronia a ales de tânără viaţa monahală, într-o mănăstire din cetatea Nisibi, scrie crestinortodox.ro. Tânăra a fost obligată de Silenius, un persecutor al creștinilor, să lepede credința în Hristos și să se căsătorească cu el. Dar Fevronia l-a refuzat, din acest motiv fiind supusă torturilor: a fost biciuită, i s-au spart dinţii, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

După trecerea la cele veșnice, Sfânta Muceniţă se arată în ziua prăznuirii sale în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea ore întregi în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă nimeni nu o putea atinge. După moartea ei, diavolul a intrat în Silenius. Din cauza prezenței demonului în el, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit.

Calendar ortodox 25 iunie 2022. Rugăciune către Sfânta Fevronia

O, Sfântă slăvită Mare Muceniţă a lui Hristos, Fevronia, auzi-ne pe noi, păcătoşii şi smeriţii, care alergăm cu credinţă şi cu evlavie către ajutorul sfintelor tale rugăciuni; nu ne lăsa pe noi, nevrednicii, care înotăm în valurile tulburi ale veacului de acum. Sfântă Mare Muceniţă, pleacă genunchii tăi cei duhovniceşti către Dulcele Iisus, Mirele tău Cel dorit, în a Cărui cămară acum te veseleşti şi roagă-L, cu dragostea aceea cu care Îl rugai în sfintele tale nevoinţe, să ne trimită şi nouă, celor săraci şi neputincioşi, mila şi harul Său, spre ajutor în necazurile şi ispitele noastre, care de pretutindeni ne necăjesc pe noi.

Fii mijlocitoare către Preasfânta Fecioară Maria pentru viaţa cea îngerească pe care ai avut-o pe pământ. Credem că la orice mijlocire vei fi ascultată de Preabunul Dumnezeu, căci şi tu ai plăcut Lui şi ai păzit cu mare sfinţenie poruncile Lui. Şi pentru dragostea Lui ţi-ai pus sufletul tău şi te-ai adus pe tine jertfă vie, neprihănită şi cuvântătoare.

Deci, ca o slugă bună şi preaînţeleaptă, multă îndrăzneală având către Stăpânul şi Dumnezeul nostru, roagă-L ca nu cu a Sa dreaptă mânie să ne pedepsească pe noi, care în toate zilele şi în tot ceasul Îl supărăm cu păcatele noastre, ci cu al Său dar şi cu a Sa îndurare să ne ajute nouă să facem voia Lui, spre a scăpa de veşnicele munci şi a intra întru fericirea şi veselia cea nemărginită. Amin.