Postul Crăciunului, cunoscut și ca „postul bucuriei,” deține o poziție semnificativă în tradiția creștină ortodoxă și este unul dintre cele patru mari posturi ale anului.

Această perioadă reprezintă o pregătire spirituală înaintea sărbătoririi Nașterii Domnului și se întinde pe parcursul a 40 de zile, fiind mai scurt decât Postul Paștelui.

Lăsatul Secului este o zi specială, marcată de o masă bogată cu preparate alese. Această tradiție le permite credincioșilor să se bucure de alimentele care sunt restricționate în timpul postului, precum ouă, brânza, laptele și carne.

Când are loc Lăsatul Secului în 2023 Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, cu o zi înaintea sărbătorii Crăciunului.

În ziua anterioară începerii postului, creștinii sărbătoresc Lăsatul Secului. Această zi este pe 14 noiembrie, cu mențiunea că, atunci când această dată cade într-o zi de miercuri sau vineri, Lăsatul Secului este sărbătorit cu o zi înainte.

Scopul acestei mese festive este de a permite oamenilor să se bucure de mâncărurile preferate înainte de post și de a evita pofta de dulciuri până la Crăciun. În timpul celor 40 de zile de post, există și zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Ce se consumă în timpul Postului Crăciunului Postul Crăciunului se caracterizează prin flexibilitate și relativă indulgență față de Postul Paștelui. Cu toate acestea, în zilele de luni, miercuri și vineri, este interzis consumul de ulei și vin, iar gătitul cu ulei este restricționat. În celelalte zile ale săptămânii, se poate folosi untdelemn în prepararea mâncărurilor.

Peștele este o componentă importantă a postului și este consumat în anumite zile speciale. Pe 21 noiembrie, de sărbătoarea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică,” se face dezlegare la pește. La fel se întâmplă pe 30 noiembrie, de sărbătoarea „Sfântul Andrei,” și pe 6 decembrie, de „Sfântul Nicolae.”

În perioada cuprinsă între 21 noiembrie și 20 decembrie, există dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică, oferind credincioșilor oportunitatea de a păstra tradiția și de a se bucura de o gamă variată de alimente în timpul postului.