De regulă, în zilele de sărbătoare nu este bine să băgăm rufele la spălat, pentru că am putea întâmpina probleme mari în viață. Așadar, multe gospodine sunt interesate să afle când se spală după Revelion. Aflați toate detaliile în materialul care urmează!

Când se spală după Revelion

Sărbătorile de iarnă sunt cele mai așteptate în fiecare an, însă în această perioadă trebuie să ținem cont de unele aspecte, pentru a ne merge bine în anul următor.

De exemplu, trebuie să avem grijă când băgăm hainele la spălat! Lunile decembrie și ianuarie sunt pline de sărbători cu cruce roșie, drept urmare, există anumite zile când nu se spală. Nașterea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători pentru români în luna decembrie.

Și în perioada Revelionului sunt respectate anumite obiceiuri și tradiții, așa că mulți sunt curioși să afle când se spală de Revelion.

Sunt 3 zile permise pentru spălarea rufelor, după Anul Nou

De Anul Nou nu se spală rufe pe 1 ianuarie (Sfântul Vasile cel Mare). Dar și după Revelion, trebuie să ținem cont de anumite zile când nu putem băga la spălat.

Și anume, în zilele de 6 ianuarie (Boboteaza), 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul) și 30 ianuarie (Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur).

Când se spală după Revelion? Așadar, putem spăla hainele începând cu data de 2 ianuarie până pe 5 ianuarie.

Totodată, este interzis spălatul rufelor în orice zi de duminică. În Biblie este specificat faptul că Dumnezeu a creat a lumea în șase zile, iar în a șaptea zi, duminica, s-a odihnit.

Din acest motiv, creștinii ortodocși trebuie să respecte și ei rânduielile bisericii și să tină cont de obiceiuri pentru a nu cădea în păcat.

Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. În această zi toate apele sunt sfințite, astfel că este mare păcat să speli rufe. Boboteaza semnifică momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În toate bisericile din țară se sfințește aghiasma mare de Bobotează.

De ce nu se spală după Bobotează

O veche tradiție spune că nu doar pe 6 ianuarie nu se spală rufe, ci și în următoarele 8 zile după această sărbătoare cu cruce roșie.

Deși se speculează că nu este bine să bagi la spălat 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu interzice acest lucru.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii.

E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp.

Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”, susțin reprezentanții bisericii, potrivit crestinortodox.ro.

În Ajunul Bobotezei se spune că se deschid cerurile, iar fetele își visează ursitul.

Tot în această zi, dacă fetele nemăritate se duc la un râu înainte de ivirea zorilor și se bagă în apă, trebuie să spună următorul descântec:

„Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori. Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul.”