Deși femeile care se ocupă de treburile casnice au voie să pregătească mâncare în aceste zile, când vine vorba de curățenie, lucrurile stau cu totul altfel. Conform canoanelor bisericești, acestea nu au voie să facă curățenie sau să spele.

În tradiție se spune că ar trebui să te ferești de orice fel de treburi în Vinerea Mare, deoarece se consideră că îți va aduce ghinion pentru tot restul anului. Chiar și gospodinele sunt îndemnate să nu facă curat sau să spele în această zi, conform canoanelor bisericești.

Însă, dacă ești curios când poți să te apuci de spălat după Paște, îți putem spune că perioada ulterioară Zilei de Paște, cunoscută sub numele de Săptămâna Luminată, este considerată potrivită pentru această activitate. Cu toate acestea, prima și a doua zi după Duminica Paștelui sunt încă considerate zile de Paște, așadar nu ai voie să speli sau să faci curat în aceste zile.

Astfel, singurele zile când este permis să speli după Paște sunt miercuri, joi și sâmbătă. Vineri este o altă sărbătoare importantă în tradiția creștină, și anume Izvorul Tămăduirii, de aceea această zi nu este considerată potrivită pentru activități de curățenie sau spălare a hainelor.

Ce semnifica Săptămâna Luminată de după Duminica Paștelui

După ziua de Paște, urmează o săptămână specială, numită „Săptămâna Luminată”. Această săptămână este numită astfel datorită luminii pe care Isus a adus-o în lume prin Învierea sa. În termeni biblici, Isus a înviat în „ziua a opta”, care simbolizează noua creație și promisiunea Raiului.

În unele tradiții, această săptămână este cunoscută și sub numele de „Săptămâna Albă”. Această denumire provine dintr-o practică străveche în care noii botezați purtau hainele de botez pe tot parcursul săptămânii. Potrivit Enciclopediei Catolice, a doua duminică de Paște este cunoscută sub numele de „dominica in albis”, ceea ce înseamnă „duminica hainelor albe”.