Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Oul roșu de Paște apare în picturile vechi religioase, iar în folclor există multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

În jurul sărbătorii de Paște planează numeroase tradiții și superstiții, una dintre ele este legată și de îmbrăcatul hainelor noi.

Una dintre ele relatează că Fecioara Maria, care venise să-și plângă fiul răstignit pe cruce, a așezat un coș cu ouă la baza crucii și pe acestea s-ar fi scurs picături din rănile sângerânde ale lui Iisus Hristos.

De aici, s-ar fi păstrat și transmis în lanț, generație de generație, motivul ouălor roșii, ca simbol al celui mai important moment premergător Învierii Domnului. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este legată de anumite tradiții care țin de drumul lui Iisus înainte de răstignire.

Când se vopsesc, de fapt, ouăle roșii de Paște, în Săptămâna Mare

Ouăle roșii simbolizează sângele lui Iisus răstignit pe Cruce. Conform tradiție, ouăle ar trebui să se vopsească în Joia Mare și nu mai devreme. Se spune că acest lucru te ferește de boli și de necazuri fiind un gest care celebrează momentul tragic al răstignirii lui Iisus.

Ouăle roșii se ciocnesc în semn de amintirea sacrificiului lui Iisus

Se mai spune că atunci când ciocnim ouăle, să nu aruncăm coaja lor, ci să o păstrăm și să o îngropăm în pământul pășunilor, pentru a apăra vitele și animalele de deochi şi de năpastă.

Bătrânii noștri îngropau în curtea unde se aflau animalele tot pentru a fi protejate.

Citește și: Zonele în care va ploua în noaptea de Înviere. Cum va fi vremea în seara în care luăm Sfânta Lumină venită de la Iersualim

Ouăle roșii de Paște se vopsesc în Joiam Mare și ciocnesc de prima zi de Paște

Tradiția populară a oului de Paște spune că acesta este binecuvântat, potejând oamenii și animalele de boli. În prima zi de Paște, copiii se spală pe față cu apa în care au fost puse un ou roșu și un bănuț de argint, pentru ca aceștia să crească sănătoși.

De asemenea, ouăle roșii de Paște au puterea de a alunga Diavolul și de a-i feri pe oameni de vrăji și de deochi. Prosopul cu care au fost șterse ouăle roșii de Paște trebuie păstrat, de asemenea, peste an, ca un talisman împotriva farmecelor și bolilor.

Citește și: Cât costă ciorba de miel preparată de chef Cătălin Scărlătescu. Conținutul e suficient pentru întreaga familie de Paște

Rugăciune pentru iertarea păcatelor pe care să o spui în Săptămâna Patimilor

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.

Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Ce rugăciune trebuie rostită în Miercurea Mare și ce este „interzis” să facem în această zi de sărbătoareFemeia care spune că nu-și poate găsi iubit din cauza înălțimii sale. Cât de înaltă este și cum reacționează bărbații câ… Creatura bizară surprinsă pe camerele de filmat din vecinătatea unui parc. Cum arată „bestia” care a băgat localnicii în…