Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Cardurile destinate produselor alimentare și meselor calde în cadrul Programului „Sprijin pentru România” sunt dedicate categoriilor sociale vulnerabile.

Cine ia banii?

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cand intra banii?

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, anunţă vineri că de astăzi începe încărcarea tichetelor sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei pentru beneficiarii măsurii „Sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027”, astfel că 2,7 milioane de persoane vor beneficia, în cursul anului 2024, de sprijinul de 250 lei o dată la două luni, în şase tranşe.

”A inceput încărcarea tichetelor sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei pentru beneficiarii măsurii «Sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027». 2,7 milioane de persoane vor beneficia, în cursul anului 2024, de sprijinul de 250 lei o dată la două luni, în şase tranşe”, anunță ministrul Adrian Câciu pe Facebook.

Potrivit acestuia, „încărcarea cardurilor pentru prima tranşă va avea loc pe tot parcursul săptămânii viitoare, etapizat: în prima parte a săptămânii aproximativ 1,6 milioane de beneficiari vor primi sprijinul pe carduri, urmând ca aproximativ 1 milion de persoane să primească sprijinul în cea de-a doua parte a săptămânii”.

„Concomitent, se vor distribui 90 de mii de carduri pentru noii beneficiari eligibili, care vor ajunge la aceştia prin Poşta Română. Am decis încărcarea cardurilor pe măsură ce eligibilitatea categoriilor se încheie, pentru ca beneficiarii să primească acest sprijin din partea Guvernului cât mai rapid”, arată Adrian Câciu.

„Amintesc faptul că, începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici de 2.000 lei vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni.

Anterior, au beneficiat de acest sprijin persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei. Majorarea plafonului a fost propusă MIPE, iar tot din acest an, aceleaşi categorii de persoane vulnerabile vor beneficia, de 2 ori pe an, de pachete cu alimente”, mai spune oficialul din Guvern.

Newsweek a monitorizat situația în urmă cu puține minute. Situația arată că majoritatea persoanelor care ar trebui să primească banii pe carduri nu i-au primit.

Încărcarea cardurilor cu alimente pentru luna februarie continuă. Pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei și românii cu venituri mici, handicap sau mai mulți copii primesc, zilele acestea 250 de lei pentru achiziția exclusivă de alimente. 

Încărcarea cardurilor a început „timid” pe data de 17 februarie, dar procesul pare unul haotic.  Conform Newsweek, primele județe în care s-au încărcat cardurile cu alimente au fost Hunedoara și, parțial, Cluj.

Care sunt județele unde s-au primit, până acum, banii pe cardul de alimente? Când îi ia toată lumea?

Astfel, cardurile nu s-au încărcat în județele Mureș, Cluj, Alba, Ialomița (cel puțin pentru persoanele cu handicap), dar nici în orașele Ploiești, Turda, Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Brașov, București.

Au existat beneficiari care au anunțat că le-a fost încărcat cardul de alimente cu suma de 250 lei la care au dreptul în județele: Olt, unde cineva spune că banii au intrat în cursul zilei de luni, la ora 19.00. Altcineva pretinde că banii au intrat la Bacău și la Onești dar a fost contrazis de alte persoane.

Cineva a confirmat că până pe 20 februarie cardurile emise de Edenred nu s-au alimentat. Asta a stârnit mânia oamenilor pe un forum.

Supărare printre pensionari

„Eu am pensie de handicap accentuată și am tumoră la pancreas am diabet vă puteți da seama in ce situație sint. Eu am 450 pe lună nici de tratament nu îmi ajung și mai stau și cu chirie pe unde pot”, a spus cineva.

„Am sunat și mi-a spus că să stau liniștit până la sfârșitul lunii se va băga nu știu ce să cred dar așteptăm”, explică un bărbat.

„Din păcate se pare că acești guvernanți uită că cei cu handicap au aparținători care votează. Vorbesc în numele băiatului meu ca are autism”, a comentat o persoană

Cum nu există un calendar oficial și nici o etapizare (pe județe, orașe) și banii nu se dau nici în ordine alfabetică, banii vor fi livrați oricând până pe data de 29 februarie.