Castraveți murati în saramura – o delicioasă rețetă pentru perioadele reci

Bun venit, dragi cititori! Astăzi vă voi împărtăși o rețetă clasică si perfectă de castraveți murati în saramura! Delicioși și crocanți, acești castraveți vor fi perfecti pentru a însoți fripturi în serile reci de iarnă. Așadar, haideți să aflăm cum să-i pregătim!

Ingrediente necesare:

  • 2 kg de castravați mici sau medii, tăiați în felii
  • 1,5 litri de apă
  • 30 grame de sare neiodată (aproximativ o lingură și jumătate)
  • 4-5 căței de usturoi decojiți și tăiați în două
  • 100 grame de hrean tăiat în fâșii lungi (6-8 fâșii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2-3 fire de mărar uscat
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov tăiat în rondele (opțional)
  • 1 lingură de oțet alimentar (aproximativ 20 ml)

Pas cu pas, spre castraveți murati în saramura

1. Pregătirea ingredientelor

Pentru a pregăti murăturile, alegeți castraveții mici sau de dimensiuni medii, fermi și încercați să fie cât mai drepți posibil. Castraveții curbati pot fi mai dificili de așezat în borcan.
Curățați castraveții cu două sau trei ape reci și lăsați-i să se scurgă. În acest timp, pregătiți și borcanele în care veți pune castraveții.

2. Pregătirea condimentelor

Decojiti hreanul și tăiați-l în fâșii, curățați cățeii de usturoi și tăiați-i în două sau trei bucăți. Spălați ardeiul iute și pregătiți buchețelele de cimbru și mărar uscat (inclusiv tijele).

3. Așezarea straturilor

În fiecare borcan, adăugați o tijă de mărar, una de cimbru și două fâșii de hrean. Apoi, așezați primul strat de castraveți peste acestea și compactați-i bine. Adăugați câteva bucăți de usturoi și un ardei iute deasupra acestui strat.
Continuați cu al doilea strat de castraveți, așezați vertical, și adăugați din nou usturoi și fâșii de hrean.
Ultimul strat de castraveți se așează orizontal. Puteți adăuga, dacă doriți, rondele de morcov, hrean, mărar și cimbru uscat.

4. Pregătirea saramurii

Saramura pentru castraveți se prepară din sare neiodată, iar sarea grunjoasă este cea mai potrivită. Pentru fiecare litru de apă, adăugați o lingură de sare care cântărește aproximativ 20 de grame. Pentru un borcan de trei litri, veți avea nevoie de 1,5 litri de apă pentru saramură.

5. Turnarea saramurii

Pregătiți saramura adăugând apa și sarea într-o oală. Fierbeți amestecul timp de cinci minute, apoi lăsați-l să se răcească timp de zece minute.

6. Umplerea borcanelor

Așezați borcanul sau borcanele pe lamele de cuțit metalice sau tăvi de metal pentru a evita spargerea sticlelor când veți turna saramura fierbinte. Turnați saramura peste castraveți, astfel încât să fie complet acoperiți.

7. Etapa de fermentare

Acoperiți borcanul sau borcanele cu farfurii și lăsați-le la temperatura camerei timp de 24 de ore. A doua zi, când castraveții au început să fermenteze și să facă spumă, completați cu restul de saramură rămasă până când borcanul este umplut.

8. Adăugarea oțetului

Pentru a asigura castraveților un gust delicios și pentru a se menține crocanți mai mult timp, adăugați o lingură de oțet în borcan în acest moment.

9. Sigilarea borcanelor

Ultimul pas este să sigilați borcanele cu folie de celofan. Tăiați două bucăți de celofan pentru fiecare borcan și umeziți-le ușor cu apă rece. Aplicați celofanul peste borcan și legați-l cu ajutorul unei sfori, care trebuie înfășurată în jurul borcanului de 4-5 ori.
Dacă ați înmuiat sfora în apă înainte de a o lega, aceasta se va strânge și mai mult în jurul gâtului borcanului.

10. Depozitare și savurare

Borcanele sigilate se pot depozita în cămară și pot fi deschise în timpul iernii, când castraveții sunt însoțitorul perfect pentru fripturi.

Să gustați și să vă bucurați de deliciile pregătite cu drag!