Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.
Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!
Ingrediente:
- 2 kg de castraveți mici și proaspeți
- 1 litru de apă
- 50 g sare neiodată (aproximativ 2 linguri)
- 1 căpățână de usturoi
- 1 legătură de mărar uscat (cu tulpini și flori)
- 10 boabe de piper negru
- 10 boabe de muștar
- 2 foi de dafin
- 1 rădăcină mică de hrean, tăiată în fâșii
- 1-2 frunze de vișin sau stejar (opțional, pentru crocanță)
Mod de preparare:
Pregătirea castraveților:
Spălați bine castraveții sub jet de apă rece și tăiați-le capetele. Dacă sunt foarte mari, îi puteți tăia pe lungime în jumătăți sau sferturi.
Sterilizarea borcanelor:
Spălați bine borcanele și capacele în apă fierbinte și săpun, apoi clătiți-le. Puteți să le sterilizați în cuptor sau în apă clocotită pentru câteva minute.
Prepararea saramurii:
Într-o cratiță, aduceți la fierbere apa cu sarea. Lăsați saramura să fiarbă până când sarea este complet dizolvată, apoi lăsați-o să se răcească la temperatura camerei.
Așezarea ingredientelor în borcane:
La baza fiecărui borcan, puneți câteva felii de hrean, câteva boabe de piper, boabe de muștar și o frunză de dafin.
Adăugați și câțiva căței de usturoi și un fir de mărar uscat.
Așezați castraveții vertical în borcan, cât mai compact posibil. Intercalați frunze de vișin sau stejar, dacă folosiți.
Turnarea saramurii:
Turnați saramura rece peste castraveți, asigurându-vă că sunt complet acoperiți.
Închideți borcanele ermetic cu capacele.
Muratul:
Așezați borcanele într-un loc răcoros și întunecos. Castraveții vor începe să fermenteze după câteva zile.
În funcție de temperatura ambiantă, castraveții vor fi murați complet în 2-3 săptămâni.
Depozitarea:
După ce sunt murați, păstrați borcanele într-un loc răcoros, de preferință în pivniță sau în frigider.
Sfat:
Pentru a verifica dacă castraveții sunt bine murați, gustați unul după aproximativ două săptămâni. Dacă au atins nivelul de aciditate dorit, sunt gata de consum. Dacă preferați un gust mai intens, lăsați-i să fermenteze mai mult timp.