Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, multe familii din România respectă tradiția preparării cârnaților de casă, un deliciu culinar autentic și nelipsit de pe mesele festive.

Acești cârnați, renumiți pentru gustul lor unic și aromele bogate, sunt rezultatul unei rețete tradiționale, transmisă din generație în generație.

Prepararea cârnaților de casă reprezintă o artă în sine, iar secretul unui gust desăvârșit constă în echilibrul perfect între carnea de porc și cea de vită, precum și în amestecul de condimente.

Acesta este motivul pentru care mulți gospodari experimentați acordă o atenție deosebită selectării și combinării ingredientelor, asigurându-se că obțin un produs nici prea gras, nici prea uscat.

Procesul de preparare începe cu tăierea cărnii de porc și vită în bucăți potrivite, urmată de măcinarea lor fină. Pentru a adăuga o notă distinctă, unele gospodine aleg să adauge o porție de carne măcinată în blender, pentru a varia textura compoziției.

Condimentele precum usturoiul zdrobit, boiaua de ardei dulce, piperul negru, cimbrul și sarea sunt apoi adăugate pentru a da cârnaților acel gust inconfundabil.

Ingredientele recomandate pentru această rețetă specială includ:

  • 6,7 kg pulpă de porc,
  • 5,4 kg slănină de porc,
  • 4,5 kg pulpă de vițel,
  • 600 g usturoi,
  • 5 linguri boia de ardei dulce,
  • 1 lingură piper negru măcinat,
  • 4 linguri cimbru,
  • 6 linguri sare (sau după gust),
  • 30 ML mate de oaie și 20 ML mate de porc.

După omogenizarea ingredientelor, se umplu mațele cu amestecul de carne și condimente, formând cârnații. Aceștia sunt apoi lăsați să se usuce timp de 3-4 zile, după care sunt afumați cu lemn de fag pentru alte 2 zile, dobândind astfel o aromă deosebită.

Cârnații de casă pregătiți în acest mod devin o adevărată atracție culinară, perfecți pentru a fi serviți la grătar sau prăjiți și păstrați în untură pentru consumul ulterior. Sunt un exemplu de măiestrie în arta culinară tradițională și o demonstrație a importanței păstrării tradițiilor și rețetelor de-a lungul timpului.

Sărbătorile aduc mereu un prilej de bucurie și reunire în jurul meselor pline de preparate gustoase, iar cârnații de casă reprezintă un element central al acestui tablou festiv. Poftă bună și să aveți sărbători pline de bucurie și savoare!