Dragi prieteni, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil ne aduce ocazia să participăm la numeroase tradiții și superstiții care ne conectează cu spiritul acestei zile speciale.

Chiar și în prezent, mulți oameni țin cont de aceste obiceiuri vechi. Haideți să descoperim împreună ce putem face pentru a celebra această sărbătoare într-un mod special!

Lumânările care ne călăuzesc către Rai

Pe 8 noiembrie, este recomandat să aprindem o lumânare pentru a ne ghida călătoria către Rai în viața de apoi.

Conform credinței noastre, Arhanghelul Mihail este cel care conduce sufletele către destinul lor divin. De aceea, prin aprinderea unei lumânări putem exprima dorința de a atinge această fericire supremă.

Turta areților – o tradiție din inima Transilvaniei și Bucovinei

În regiunile Transilvaniei și Bucovinei, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este legată de o tradiție cunoscută sub numele de „turta areților”. Aceasta constă în a uni oile cu berbecii în această zi specială.

Până atunci, berbecii au stat separați, dar astăzi îi vom aduce împreună. O turtă făcută din grâu sau porumb va fi aruncată în mijlocul lor. Dacă turtă pică cu fața în sus, acesta este un semn bun – înseamnă că vor fi născuți miei mulți și sănătoși în anul următor. Dacă turtă pică cu fața în jos, nu este considerat un semn de bun augur.

Parastasele pentru cei dragi plecați dintre noi

În sâmbăta dinaintea sărbătorii, avem ocazia să organizăm parastase pentru a-i pomeni pe cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Este un moment de reculegere și de aducere aminte a persoanelor iubite care ne-au părăsit. De asemenea, este tradițional ca nașii să primească colaci de la finii lor în această zi specială, ca semn de respect și recunoștință.

„Vara Arhanghelilor” și vremea favorabilă

Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de „vara Arhanghelilor”. Un aspect interesant este faptul că se spune că vremea frumoasă în această zi specială poate prezice o iarnă blândă. Deci, dacă soarele strălucește și cerul este senin în această zi, putem anticipa că iarna va fi ușoară și mai plăcută pentru toți.

Rugăciuni și participarea la slujbele bisericii

Unul dintre aspectele esențiale ale acestei sărbători este participarea la slujbele bisericii și rostirea de rugăciuni speciale. Se spune că rugăciunile noastre ajung mai ușor la Dumnezeu datorită intervenției Sfântului Mihail. Haideți să ne adunăm în biserici și să aducem rugăciuni pentru binecuvântarea noastră și a celor dragi nouă.

Postul ca o formă de purificare și înțelepciune

Având în vedere că în acest an sărbătoarea pică în mijlocul săptămânii, este o ocazie perfectă pentru a ține un mic post.

Postul ne ajută să ne curățăm sufletul și să ne apropie mai mult de divinitate în această zi specială. Este o modalitate minunată de a ne concentra asupra spiritualității noastre și de a ne conecta mai profund cu valorile pe care le îmbrățișăm.

Sfântul Mihail – ocrotitorul celor bolnavi

Sfântul Mihail este considerat un ocrotitor pentru cei bolnavi. Dacă vă simțiți slăbit sau aveți probleme de sănătate, puteți să vă rugați la Arhanghelul Mihail în această zi specială.

El este cel care poate aduce alinare și vindecare. Îndrăzniți să vă adresați rugăciunile către el și să-i cereți înțelepciunea și protecția sa divină. Iata ce trebuie sa rostesti:

„Dumnezeule Atotputernic, te rugăm trimite-ți Arhanghelul Tău, Mihail, să ne ajute și să ne scoată din mâinile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți! O, mare Arhanghel Mihail, te rugăm revărsă-ți binecuvântările asupra noastră, a tuturor celor credincioși. Fii mijlocitorul nostru în fața lui Dumnezeu și ocrotește-ne în fiecare clipă a vieții noastre. Prin puterea ta și a rugăciunilor Tale, ne cerem să fim eliberați de orice pericole și sănate primejdie. Ajută-ne să biruim orice obstacol și să ne păstrăm credința puternică în Dumnezeu. Te rugăm protejează-ne și izbăvește-ne mereu de răul din jurul nostru. Amin.”