Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Anual, creștinii sărbătoresc pe data de 25 martie Buna Vestire. Această sărbătoare are o însemnătate pentru toți românii. În această perioadă ne aflăm în Postul Paștelui, dar de Buna Vestire va fi dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Pentru că este sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii țin cont de o serie de tradiții și superstiții. Ce să nu faci de Buna Vestire 2024. Lucrurile total interzise pe 25 martie!

Buna Vestire – una dintre cele mai importante sărbători de peste an

Buna Vestire se prăznuiește în fiecare an pe data de 25 martie. Este o sărbătoare cu dată fixă, iar în acest an va pica într-o zi de luni.

Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub numele de Blagoștevenia.

Conform vechilor înscrieri, Blagoștevenia a fost prima sărbătoare atestată în documente, dintre toate sărbătorile închinate Maicii Domnului.

La începuturi, Buna Vestire era serbată în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele zone din România, Buna Vestire se prăznuia pe 18 decembrie. Abia în secolul al V-lea s-a hotărât ca această sărbătoare să rămână pe 25 martie.

În acest an, Buna Vestire pică în timpul Postul Paștelui, iar biserica ortodoxă dă dezlegare la pește. Pentru că este o sărbătoare atât de importantă, există anumite obiceiuri și tradiții asociate zilei de 25 martie.

În anumite zone ale țării, credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată care sunt lucrurile total interzise în această zi!

Ce nu este bine să faci de Buna Vestire 2024

Conform tradiției populare, ziua de Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului, deoarece pe 25 martie se auzea cântecul cucului. Pe de altă parte, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era semn rău.

Însă în această zi sunt și alte lucruri pe care creștinii nu au voie să le facă, pentru că le va merge rău tot restul anului. Spre exemplu, în zona Bucovinei nu trebuie să se pună ouăle la cloșcă, deoarece puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

În anumite zone ale țării este obligatoriu să ai bani în buzunar de Buna Vestire. Se spune că orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug.

Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți va cânta drept în față, e semn bun.

Tradiția mai spune că oamenii nu au voie sa se certe în această zi. Cine se ceartă în ziua de Buna Vestire săvârșește un mare păcat și va avea parte numai de necazuri.