Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Această zi este zi de doliu și vine cu o serie de tradiții și obiceiuri.

Vinerea Mare este denumită și Vinerea Paștilor, deoarece reprezintă ultima vineri dinaintea sărbătorii Pascale. De asemenea, această zi este cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a avut loc suferința și răstignirea lui Iisus Hristos.

Iată ce este interzis să facem în această zi!

Ce nu trebuie să faci deloc în Vinerea Mare

În Vinerea Neagră, este o tradiție să nu se facă anumite activități, precum spălatul rufelor sau vopsitul ouălor, iar coacerea de pască și cozonac este descurajată.

Aceasta este o zi de doliu pentru credincioși, care țin post negru și merg la biserică cu flori și lumânări pentru a participa la prohod. În timpul slujbei, aceștia se închină și trec sub masă, care reprezintă „mormântul Domnului”, lăsând florile pe care le-au adus în memoria lui Iisus Hristos.

De asemenea, în Vinerea Neagră, credincioșii sunt îndemnați să evite comportamentele negative, cum ar fi vorbitul urât, înjuratul sau gândurile necurate. Este o zi în care se reflectă asupra jertfei făcute de Iisus Hristos pentru omenire și se încearcă să se trăiască într-un mod cât mai apropiat de valorile creștine.

În această zi nu trebuie să mâncați de dulce, ci să țineți post negru, dacă puteți.

În Vinerea Mare este complet interzis să mâncăm urzici sau să bem oțet. Pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet. 

Alte superstiții și obiceiuri legate de Vinerea Mare

Se spune că în zorii zilei, casa trebuie afumată cu tămâie. Aceasta se înconjoară de trei ori, pentru ca gângăniile să nu se apropie de ea. Dacă va ploua în această zi, va fi un an bun, iar în caz contrar, nu va fi unul roditor.

Dacă în Vinerea Mare te vei scufunda în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul. Femeile nu coc în această zi cozonaci, pâine, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului.

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Femeile nu trebuie să coasă azi, pentru a nu orbi. În această zi nu se înroșesc ouă! De asemenea, se ține post negru!