Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie și petrecere, dar în această perioadă nu trebuie să neglijăm obiceiurile și tradițiile care ne pot aduce prosperitate în noul an.

Spălatul hainelor este un aspect important de care trebuie să ținem cont, iar acum vei afla zilele în care poți spăla în liniște, fără să atragi probleme mari în viața ta!

Când să speli după Revelion?

După Anul Nou și Revelion, anumite zile sunt considerate nepotrivite pentru spălarea hainelor. Pe 1 ianuarie, în ziua Sfântului Vasile cel Mare, este recomandat să eviți spălatul rufelor.

De asemenea, trebuie să ții cont de alte trei zile în ianuarie în care nu ar trebui să speli: 6 ianuarie (Boboteaza), 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul) și 30 ianuarie (Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur).

Deci, când poți spăla în liniște după Revelion? Începând cu 2 ianuarie și până pe 5 ianuarie poți să te ocupi de rufe fără să-ți faci griji.

De asemenea, ar trebui să ai în vedere că în orice zi de duminică este interzis spălatul rufelor. Potrivit Bibliei, Dumnezeu a creat lumea în șase zile și a odihnit în a șaptea zi, duminica. Așadar, creștinii ortodocși respectă această rânduială bisericească și evită spălatul în această zi.

De ce să eviți spălatul după Bobotează?

Pe 6 ianuarie, se sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza, o sărbătoare deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi, apele sunt sfințite și se consideră mare păcat să speli rufe, deoarece ai putea perturba harul divin.

Este de menționat că o tradiție populară spune că nu doar pe 6 ianuarie nu se spală rufe, ci și în următoarele 8 zile, până la sfârșitul praznicului Bobotezei.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Română nu interzice explicit spălatul în această perioadă. Este important de reținut că sfințirea apei se referă doar la apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică și nu la toate apele în general.

Astfel, dacă ai avea nevoie să speli rufe în această perioadă, Biserica consideră că apa nu mai este sfințită și poți să o folosești fără nicio restricție. Dacă ești mai precaut sau dorești să respecți tradițiile, poți amâna spălatul rufelor până după sfârșitul praznicului.

În concluzie, în perioada sărbătorilor este bine să ții cont de zilele în care nu este recomandat să speli rufe, pentru a evita eventuale probleme. Respectarea tradițiilor și obiceiurilor ne poate aduce armonie și prosperitate în viața noastră. Așadar, asigură-te că rufele tale sunt curate și proaspete, dar și că respecți aceste zile speciale în care trebuie să stăm departe de spălătorie.