Ce se dă de pomană de Sânziene 2023. Vezi ce este bine să împarți la Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și ce alte tradiții sunt respectate în această zi.

Ce se dă de pomană de Sânziene 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, sărbătoarea poartă numele de Sânziene sau Drăgaica. Pentru că pică în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, credincioșii care au ales să postească vor avea dezlegare la pește.

În această zi, creștinii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți, pachete cu alimente, îmbrăcăminte sau încălțăminte.Credincioșii pregătesc colivă și colaci, pe care le duc la biserică pentru sfințire.

După Sfânta Liturghie, oamenii dau de pomană mâncare gătită, fructe, dulciuri, colaci sau pâine, dar și lumânări aprinse. Fiind o sărbătoare care pică în post, produsele împărțite nu trebuie să conțină lactate, ouă sau carne.

În schimb, creștinii pot da de pomană pește, fiind dezlegare în această zi de sărbătoare, din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

De asemenea, creștinii împart mere, cireșe, castraveți și pui de găină.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2023

Ziua de Sânziene este notată în calendar cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai mari sărbători pentru creștinii ortodocși.

În ziua de Sânziene, nu este bine să speli nimic. De asemenea, se spune că nu ai voie să te speli pe cap.

În această zi, nu e bine să croiești, nu se coase și nu se toarce.

Conform tradiției, la sate, oamenii nu vor munci la câmp toată ziua, ci vor rămâne acasă pentru a se odihni.

Se spune că în această zi cucul se îneacă și nu mai poate cânta, fiind un semnal pentru păsări, de a se pregăti de sezonul rece.

Tradiția spune că în această noapte, cerurile se deschid, iar Sânzienele coboară pe pământ, pentru a juca dansul ielelor.

Se spune că de Sânziene, ierburile medicinale au cele mai mari puteri vindecătoare.

Sânzienele sunt protectoarele holdelor de grâu. Conform tradiției, ele le apără de grindină și le fac mai roditoare.

De asemenea, tradiția spune că Sânzienele ursesc fetele care sunt bune de măritat.

În unele zone ale țării, în ziua de Sânziene, fetele merg la cules de flori pentru a împleti coronițe, pe care le aruncă pe casă. Se spune că dacă acea coroniță rămâne agățată, va avea loc o nuntă în curând.