Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva 2023: Alimente pentru a împărți pe 14 octombrie

Credincioșii se pregătesc pentru una dintre cele mai importante sărbători din an! Pe 14 octombrie, în fiecare an, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. În această zi specială, creștinii nu numai că își aduc aminte de morți, dar și împart alimente celor sărmani. Hai să aflăm ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva!

Sfânta Parascheva, ocrotitoarea femeilor însărcinate

Există o veche tradiție care spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva are grijă de toate femeile însărcinate. Se crede că în această zi, femeile care urmează să devină mame ar trebui să împartă mâncarea lor cu cei mai puțin norocoși copii. Astfel, Sfânta Parascheva le va oferi protecție pe durata sarcinii și va aduce pe lume copii sănătoși și binecuvântați.

Ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Parascheva 2023

Pe 14 octombrie 2023, este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, ziua în care este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Biserica Ortodoxă Română consideră această sărbătoare ca fiind una dintre cele mai mari ale anului, motiv pentru care credincioșii o respectă cu strictețe în fiecare an.

În această zi, credincioșii fac pomenirea celor adormiți și oferă pachete cu mâncare celor sărmani. Trebuie menționat că pe 14 octombrie, este zi de post. Prin urmare, alimentele pe care le împărtășim trebuie să fie de post.

Tradițional, în pachete se pot pune prăjituri de post, colaci și colivă. Conform obiceiurilor străvechi, se spune că este bine să oferiți vin, must, pâine și grâu nou pentru Sfânta Parascheva.

De asemenea, în această zi, este important să facem pomenirea celor care nu au avut lumânare la înmormântare sau care au trecut la cele veșnice fără pace în suflet. Toate pachetele date de pomană de Sfânta Parascheva trebuie să conțină și o lumânare aprinsă. Dacă persoana pentru care se face pomenirea a murit fără lumânare, alimentele pot fi date împreună cu un chibrit.

Potrivit tradițiilor, nu trebuie să oferim bucate care conțin lapte, ouă, unt, carne sau brânză. De asemenea, trebuie evitate și nucile, castraveții și pepenele roșu, acestea fiind complet interzise în această zi specială.

Un alt aspect important este că se crede că, dacă oferiți acele alimente menționate anterior, veți avea parte numai de ghinion în restul anului.

Rugăciunea pentru cei decedați

Pe măsură ce oferiți pachete de pomană, este important să rostiți o rugăciune pentru sufletele celor trecuți în neființă.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce încredințați nădejdii învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinții și frații noștri, precum și pe toți cei care, în credința cea dreaptă, și-au sfârșit viața pământească și iartă-le lor toate greșelile pe care cuvântul, fapta sau gândul le-au săvârșit. Așază-i, Doamne, în locuri luminoase, verzi și pline de odihnă, unde toată durerea, întristarea și suspinarea au fugit, iar cercetarea Feței Tale îi bucură pe toți sfinții Tăi din veacuri. Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta, împărtășirea bunătăților Tale nemărginite și veșnice, precum și desfătarea vieții Tale fără sfârșit și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție Îți aducem slavă înălțată, în uniune cu Cel Început Fără de Început, Părintele Tău Prea-Sfânt, Bun și Dătător de Viață, împreună cu Duhul Tău cel Sfânt, acum și în vecii vecilor. Amin. Să se odihnească înălțat cu sfinții Tăi, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”. Aceasta este rugăciunea care se rostește pentru cei decedați, conform doxologia.ro.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este un moment de aducere aminte, generozitate și rugăciune. Respectând tradițiile și credința, putem împărtăși bucuria și binecuvântarea zilei de 14 octombrie cu toți cei din jurul nostru.