Sfântul Dimitrie este sărbătorit pe 26 octombrie. În această zi, mulți români aleg să dea de pomană, dar ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru 2023? Această sărbătoare este una foarte importantă la noi în țară. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. 

Sfântul Dumitru 2023. Un anumit lucru este total interzis dacă vreți să fiți protejat de necazuri și primejdii. Toți românii trebuie să respecte acest lucru în această zi extrem de importantă în calendarul ortodox.

Sfântul Dumitru 2023. În data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir. Credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri.

Ei trebuie să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. Pe 25 octombrie, adică cu o zi înainte de marea sărbătoare, credincioșii se pun pe pregătit. Ei fac colivă, colaci în formă de cruce și pachete de împărțit cu alimente.

Toate acestea sunt apoi duse în ziua de Sfântul Dumitru, la biserică. Aici sunt sfințite de preot. După ce aceste reguli sunt îndeplinite, toate bunurile sunt împărțite sărmanilor împreună cu lumânări aprinse.

În această zi, se mai împart covrigi și nuci. Se mai dau și prune uscate, struguri, pâine, apă, vin.

Ce să faci de Sfântul Dumitru ca să fii ferit de boli

De Sfântul Dumitru trebuie respectate anumite lucruri ca să fii protejat de necazuri şi primejdii. Spre exemplu, este interzis să faci treburi grele în gospodărie. Astfel, vei fi ferit de boli și necazuri.

În ziua de 26 octombrie, nu e bine să mături în curte sau în locuință. În plus, în această zi sfântă nu se coase, nu se toarce și nu se țese.

Este interzis să se spele rufe. Sub nicio formă nu trebuie făcut acest lucru în ziua de Sfântul Dumitru.

Evită locurile pustii

De Sfântul Dimitrie, e superstiția că nu e bine să mergi noaptea în cimitir. Nici în pădure sau în locuri pustii nu e bine să te aventurezi. Se spune că cei decedați se pot transforma în strigoi sau vampiri și îți ies în cale.

Nu este bine să nu respecți sărbătoarea de Sfântul Dimitrie. Acesta este o zi sfântă, dedicată unuia dintre cei mai mari apărători ai creștinismului.

De Sfântul Dumitru nu este bine să plantezi usturoi. dacă faci acest lucru, vei avea parte de pierderi în următorul an.

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru 2023

Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare a toamnei și este un obicei ca oamenii să dea de pomană în această zi.

În această zi, femeile pregătesc pachețele pe care le dau celor nevoiași în numele celor decedați. Se împart covrigi, nuci, mere, pâine struguri, prune, colivă și colaci în formă de cruce.

Se spune că dacă dai de pomană în această zi, vei avea parte de sănătate și bunăstare tot anul.

Totuși, poți da de pomană orice dorești. Poți oferi de pomană un fel de mâncare alături de colivă, o lumânare și un fruct.

Poți face pachețele cu un covrig, colivă, un fruct și o lumânare. Alții oferă și câte o sticluță de vin, însă ce conține pachetul depinde de fiecare om în parte.