Anual, la data de 7 ianuarie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Tot în această zi sfântă, cei mai mulți obișnuiesc să dea de pomană. Iată ce alimente se împart la această dată!

În fiecare an, pe 7 ianuarie, este prăznuit Sfântul Ion. De altfel, aceasta este o sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Ortodox și este una extrem de importantă pentru toți credincioșii.

Ce este permis să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul 2024

În acest fel, potrivit tradiției, chiar de dimineață, creștinii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. Apoi, la finalul slujbei, oamenii dau de pomană pachete cu alimente, după ce au fost sfințite de preot.

Mai exact, de Sfântul Ion nu există interdicții la alimente, astfel că se pot da de pomană produse de dulce, precum: cozonaci, pâine, colaci, colivă, sarmale, friptură, dulciuri, dar și legume și fructe proaspete.

În acest fel, pentru ziua Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, gospodinele pregătesc colaci, din cocă de cozonac, cu stafide și miere, pe care le împart oamenilor săraci, rudelor și vecinilor.

Însă, credincioșii trebuie să știe că, în ziua în care este amintit Sfântul Ioan Botezătorul, nu sunt organizate slujbele de pomenire pentru cei decedați și nici nu se fac parastase, pentru că se spune că suferința și tristețea trebuie înlocuite cu bucurie și fericire.

Rugăciunea care trebuie rostită

Există o rugăciune importantă pe care este bine să o rostești către Sfântul Ioan Botezătorul, la data de 7 ianuarie.

O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie. Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit.

Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Amin!”, aceasta este rugăciunea care trebuie rostită către Sfântul Ioan Botezătorul.