Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Floriile pică pe data de 28 aprilie 2024. Află ce este bine să împarți în această zi, pentru sufletele celor adormiți.

„Intrarea Domnului în Ierusalim” sau „Floriile”, așa cum mai este numită sărbătoarea, reprezintă unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, celebrat în fiecare an, în Duminica dinaintea Paștilor. Iată ce se dă de pomană în această zi din Postul Mare.

Ce se dă de pomană de Florii în 2024

Potrivit scrierilor bisericii, „Floriile” reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini, notată în calendar cu cruce roșie. Este numită „Intrarea Domnului în Ierusalim” deoarece în această zi ne amintim de momentul în care Iisus a venit în orașul sfânt, călare pe un asin.

Se spune că la intrare în Ierusalim a fost întâmpinat de sute de credincioși, care așteptau să îl întâlnească pe Fiul lui Dumnezeu. Aceștia aruncau înaintea Sa frunze de palmier sau de smochin, simbol al biruinței, arătând astfel bucuria și recunoștința lor.

În fiecare an, de Florii, oamenii obișnuiesc să dea de pomană alimente, haine, încălțăminte, bani și alte obiecte. Chiar dacă Sâmbăta lui Lazăr este cu o zi înainte și se face pomenirea morților, credincioșii împart și de Florii, mai ales dacă cei decedați purtau nume de floare.

Intrarea Domnului în Ierusalim pică întotdeauna în Postul Paștelui, astfel că cei care aleg să postească nu au voie să consume produse de origine animală. De asemenea, în această zi, nu se împart alimente care conțin lactate, ouă și carne.

De Florii, oamenii dau de pomană fructe, legume, dulciuri de post, pâine, colaci, covrigi, mâncare gătită de post, dar și pește și preparate din pește și fructe de mare, deoarece este dezlegare în calendar.

Tot în această zi, gospodinele coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, cu forme și mărimi alese în funcție de vârstele acestora. Ulterior, pâinea se dă de pomană oamenilor sărmani, pentru a fi feriți de probleme.

În unele zone, după slujba de la biserică, gospodinele merg acasă și împart mâncare de post vecinilor și rudelor, împreună cu o cană de vin sau suc și un fir de trandafir sau de lalea din grădină.