Semnificația Lăsatului Secului

Ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului semnifică renunțarea la mâncarea de dulce și lăsarea obiceiurilor interzise în post. Astfel, în ziua de 14 noiembrie 2022, creștinii se adună împreună la masă și consumă, din belșug, preparate pregătite din carne, ouă, lapte, căci se vor abține de la ele 40 de zile.

De mâine, creștinii încep unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortdox.De pe 15 noiembrie și până pe 25 decembrie, inclusiv, se ține post pentru mâncare, dar și pentru răutăți și vorbe rele. 

Ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului

Multe tradiții și obiceiuri sunt strâns legate de sărbătoarea de 14 noiembrie 2022. Pe lângă vizitele la rude, mesele între nași și fini, dar și alte obiceiuri pe care trebuie să le respectați.

Ca la fiecare sărbătoare, există și superstiții de care trebuie să țineți cont și lucruri pe care nu ar trebui să le faceți nici în ruptul capului. Iată ce nu trebuie să face de Lăsatul Secului 2022:

1. Nu așezati farfuriile în mod întâmplător. La masa festivă, trebuie neapărat să țineți cont de așezarea farfuriilor cu fața spre răsărit, altfel puteți aduce necazuri în casă.

2. Nu împrumutați bani. În ziua de 14 noiembrie, nu este deloc bine să împrumutați bani sau bunuri care vă aparțin, căci nu veți avea parte de bogății de sărbătorile de iarnă.

3. Nu consumați carne de porc. Conform tradițiilor, este cel mai bine să consumați ciorbă de pește sau preparate cu carne albă.

4. Nu spălați hainele. Nu este bine să spălați în ziua de Lăsatul Secului 2022, căci riscați să atrageți necazuri asupra familiei.

sursă: doxologia.ro