Pensionarii din Romania pot efectua propriul calcul la domiciliu pentru a determina suma suplimentara pe care o vor primi la pensie incepand cu anul 2024, cand va intra in vigoare noua lege.

Procedura de calcul a noilor pensii romanesti se va baza pe formula prevazuta in legea pensiilor.

Noua metoda de calcul din legea pensiilor consta in inmultirea valorii punctului de referinta (VPR) cu numarul de puncte de pensie specificat in decizia de pensionare.

Astfel, orice pensionar roman isi poate stabili, in mod autonom, noul cuantum al pensiei pe care o va primi incepand cu 2024.

In cazul in care unii dintre romanii pensionari nu cunosc valoarea punctului de referinta (VPR), acesta corespunde punctului de pensie (care in 2024 va fi de 2.031 de lei, daca Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8%, asa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu) si este obtinut prin impartirea acestuia la 25 de ani de cotizare, care reprezinta media numarului de ani de contributie, si este echivalent cu suma de 81 de lei.

Formula de calcul pentru pensie este urmatoarea:

[GAL layout=”2″]

VPR x numarul total de puncte

Valoarea punctului de referinta (VPR) = 2031 : 25 = 81.

Dupa aflarea valorii VPR, trebuie doar sa consultati decizia de pensionare si sa inmultiti suma de 81 de lei cu numarul total de puncte mentionat in aceasta, pentru a obtine valoarea pensiei conform noii formule.

De exemplu, presupunem ca un fost inginer dispune de 40 de puncte de pensie si primeste in prezent o pensie de 2.800 de lei, scrie Antena3 CNN.

Pentru a determina pensia pe care o va primi dupa majorarea din 2024, inmultim valoarea punctului de referinta (81 de lei) cu cele 40 de puncte, obtinand astfel suma de 3.240 de lei. Acesta va fi, prin urmare, noul cuantum al pensiei pe care o va primi incepand cu 2024.

In prezent, pensia acestui inginer roman se ridica la 2.800 de lei, ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 450 de lei.