Ai renunțat vreodată la o delicioasă ciorbă de fasole cu costiță afumată din cauza simfoniei neplăcute de gaze intestinale care urmează după aceasta? Ei bine, avem o veste bună pentru tine: gurmanzii au descoperit câteva trucuri care te pot ajuta să scapi de aceste neplăceri după ce mănânci fasole.

În continuare, îți vom dezvălui trei metode eficiente prin care poți fierbe fasolea astfel încât să minimizezi producția de gaze neplăcute. Astfel, nu va trebui să renunți la plăcerea de a savura o gustare cu fasole delicioasă și sănătoasă.

Iată cum poți fierbe fasolea corect pentru a reduce riscul de gaze intestinale.

Metoda 1: Utilizarea bicarbonatului de sodiu

Dacă dorești să reduci producția de gaze intestinale după ce mănânci fasole, poți adăuga puțin bicarbonat de sodiu în rețeta ta. Bicarbonatul ajută la descompunerea unor zaharuri care provoacă gaze și nu afectează aroma preparatului.

Pentru a încerca această metodă, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu la 4 litri de apă în oala cu fasole. Amestecă bine și lasă la fiert. După ce fasolea a fiert timp de câteva minute, oprește focul și las-o să se înmoaie timp de cel puțin patru ore. Apoi, scurge apa și clătește fasolea de mai multe ori cu apă rece.

mancare de fasole

Iată o altă metodă eficientă de fierbere a fasolei pentru a preveni gazele intestinale:

Metoda 2: Gătirea în oală sub presiune

Fierberea fasolei într-o oală sub presiune ajută la descompunerea rapidă a zaharurilor, astfel încât producția de gaze intestinale este redusă semnificativ.

Pentru a încerca această metodă, începe prin înmuierea fasolei timp de 4 până la 8 ore. După înmuiere, scurge apa și clătește fasolea de mai multe ori. Pune fasolea în oala sub presiune și adaugă apă – asigură-te că apa se află la aproximativ 2 centimetri deasupra fasolei. Setează presiunea în funcție de aparatul tău, de obicei între 10 și 15 kilograme și fierbe fasolea timp de 10-12 minute.

ată și a treia metodă simplă pentru a preveni producția de gaze intestinale după ce consumi fasole:

Metoda 3: Înmuire îndelungată

Această metodă este cea mai simplă și cea mai comună. Pur și simplu pune boabele de fasole uscate într-un recipient, acoperă-le cu apă și lasă-le să se înmoaie timp de 8 până la 12 ore. Este important să scurgi boabele și să le clătești la fiecare trei ore pentru a elimina amidonul în exces, ceea ce poate contribui la producția de gaze intestinale.

Acum că știi cum să gătești corect fasolea pentru a evita gazele neplăcute, iată și o rețetă simplă de iahnie de fasole pe care o poți încerca în timpul postului:

Ingrediente:

 • 500 g fasole uscată
 • 1 ceapă mare, tocată
 • 2 căței de usturoi, zdrobiți
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 1 linguriță de sare
 • 1 linguriță de piper negru măcinat
 • 1 frunză de dafin

Instrucțiuni:

 1. Înmoaie fasolea în apă timp de cel puțin 8 ore.
 2. Clătește fasolea și pune-o la fiert într-o oală cu apă. Adaugă frunza de dafin și lasă la fiert timp de aproximativ 45 de minute până când fasolea este moale.
 3. Într-o tigaie, călește ceapa și usturoiul în uleiul de măsline până când acestea devin aurii.
 4. Adaugă ceapa și usturoiul în oala cu fasole și amestecă bine.
 5. Condimentează cu sare și piper și lasă la fiert încă 10-15 minute până când iahnia devine cremoasă.
 6. Servește iahnia de fasole caldă cu o felie de pâine proaspătă.