Dragi prieteni , sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil se apropie! Pe 8 noiembrie, avem ocazia să ne amintim de cei dragi care au plecat din această lume și să le dăruim pomeni pentru sufletul lor.

Tradiția spune că aceste pachete trebuie să conțină un aliment special, care are o însemnătate aparte.

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil?

Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri. Gavriil a fost cel care a dat vestea nașterii Fecioarei Maria și a transmis mesajele divine.

Mihail, pe de altă parte, este cunoscut drept cel care veghează asupra rugăciunilor noastre și este cel care ia sufletele oamenilor când aceștia părăsesc această lume.

Tradiții și superstiții

Pe lângă obiceiul de a dărui pomeni, ziua Sfinților Mihail și Gavriil vine și cu câteva tradiții și superstiții. Astfel, se spune că nu ar trebui să lucrați în această zi, pentru a evita necazurile și ghinioanele.

De asemenea, este recomandat să fii împăcat cu cei din jur, să te îmbraci cu haine curate și, în cazul femeilor, să-ți acoperi capul.

Un obicei specific acestei zile se desfășoară în zonele montane, unde cei care au oi aruncă o turta mare de mălai în mijlocul oii. Dacă turta cade cu fața în sus, în primăvară se vor naște miei sănătoși, iar dacă cade cu fața în jos, oile vor fi sterpe.

Pe 8 noiembrie, este, de asemenea, o zi potrivită pentru a face pomeniri și praznice pentru cei morți. Putem aprinde o lumânare la biserică, atât pentru cei trecuți în neființă, cât și pentru cei vii.

Ce trebuie să dăm de pomană?

De Sfinții Mihail și Gavriil, tradiția ne îndeamnă să dăm pachete de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Aceste pachete pot conține diferite lucruri, precum haine, bani, căni, tacâmuri sau prosoape. Dar, în pachetul de pomană, trebuie să se regăsească neapărat două elemente importante: vinul și o lumânare.

Vinul simbolizează sângele Mântuitorului, iar lumânările aduc lumina credinței și luminează calea sufletului celui mort.

Sperăm că aceste informații v-au fost utile și vă dorim să aveți parte de o zi a Sfinților Mihail și Gavriil liniștită și plină de bucurie alături de cei dragi!