Ingrediente:

5 linguri faina
200 g zahar
5 linguri ulei
fructe
esenta de vanilie
5 oua
1 plic praf de copt
500 ml frisca
1 borcan dulceata, dupa gust
5 linguri zahar
10 mere

Mod de preparare:

Caramelizezam 200 g zahar in cratita in care vom prepara tortul, dar sa nu il ardem prea rau pentru ca devine amar. Decojim merele, le indepartam cutia cu seminte, le umplem cu dulceata si le punem peste zaharul caramelizat. Dam merele la cuptorul incins, 15 minute.

Batem albusurile spuma tare cu 5 linguri de zahar. Mixam galbenusurile cu uleiul si vanilia, apoi turnam crema obtinuta peste albusuri si omogenizam.

Adaugam faina amestecata cu praful de copt si cernuta. Scoatem cratita din cuptor, turnam compozitia, apoi o bagam iar la cuptor 40 de minute.

Lasam 20 de minute sa se raceasca tortul, apoi il rasturnam pe un platou. Dupa cateva ore il ornam cu frisca si fructe de sezon sau cu miere.

Daca vrem sa il ornam cu sos de caramel iata reteta:

Avem nevoie de:

1 sfert de lingura de zeama de lamaie
1 sfert de pahar mic de apa
1 farfurie de zahar granulat
Le punem pe toate intr-o cratita la foc mic si nu amestecam pentru ca asta ar face compozitia sa se cristalizeze. Trebuie doar sa agitam cratita pana ajunge la o culoare mai inchisa.

Daca vrem sa facem un sos de caramel, trebuie sa ne oprim atunci cand zaharul topit abia incepe sa prinda culoare – luam cratita de pe foc si adaugam frisca. Din acest moment, pitem folosi lingura pentru a-l amesteca. Trebuie sa mai adaugam putin unt si o lingura de esenta de vanilie si e gata.