Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Ingrediente:

1 dovlecel zuchini
1 cartof
Sare (dupa gust)
3 oua
350 ml lapte
150 g faina
5 g praf de copt
Ceapa verde, tocata
Pătrunjel, tocat
sare suplimentară (după gust)
Ulei (pentru prajit) – poate fi folosit si ulei vegetal

Mod de preparare:


Pregătiți legumele:


Rade dovlecelul și cartofii.
Se presară cu puțină sare și se lasă să se odihnească câteva minute.
Scoateți sucul în exces lasat de dovleceii și cartofii rasi.

Pregătiți aluatul:


Într-un castron mare, bateți ouăle.
Adăugați 350 ml lapte în ouă și amestecați bine.
Adăugați la amestec 150 g făină și 5 g praf de copt.
Se amestecă bine până când aluatul este omogen și nu se formează cocoloașe.


Adăugați legumele și ierburile:


Adăugați dovleceii și cartofii rasi și storsi de zeama, în aluat.
Se amestecă ceapa verde și pătrunjelul, ambele tocate.
Asezonați cu sare după gust.


Prajiti clătitele:
Încinge puțin ulei într-o tigaie la foc mediu.
Adăugați o cantitate mică de aluat în tigaie și formați clătite.
Gătiți până când se formează bule la suprafață și marginile par fixate, apoi întoarceți și gătiți până când devin maro auriu pe ambele părți.


Servire:
Scoateți clătitele din tigaie și scurgeți-le pe prosoape de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Serviți fierbinte și bucurați-vă!

Citeste si: Rețetă Tradițională de Socată

Ingrediente:

  • 10-12 flori mari de soc (proaspăt culese)
  • 1 kg zahăr
  • 4 lămâi mari (preferabil bio)
  • 10 litri de apă
  • 10 grame de drojdie proaspătă sau 50 ml oțet de mere (opțional)
  • 2-3 crenguțe de mentă proaspătă (opțional)

Instrucțiuni:

Culegerea și pregătirea florilor de soc: Alegeți flori de soc proaspăt culese din zone nepoluate, departe de drumuri sau locuri unde s-ar putea să fie stropite cu pesticide.

Scuturați ușor florile pentru a îndepărta eventualele insecte și praf. Nu spălați florile sub jet de apă, deoarece se poate pierde din aroma lor delicată.

Prepararea lămâilor: Spălați bine lămâile pentru a îndepărta orice urmă de ceară sau impurități. Dacă sunt bio, este ideal să folosiți și coaja. Tăiați două dintre lămâi în felii subțiri, iar celelalte două stoarceți-le pentru suc.

Amestecarea ingredientelor: Într-un vas mare (preferabil din sticlă sau ceramică, pentru a nu influența gustul socatei), turnați apa rece. Adăugați zahărul și amestecați bine până se dizolvă complet. Dacă folosiți oțet de mere în loc de drojdie, acesta se adaugă în acest moment.

Adăugarea florilor de soc și a lămâilor: Puneți florile de soc în apă, având grijă să le scufundați complet. Adăugați feliile de lămâie și sucul de lămâie proaspăt stors. Dacă doriți, puteți adăuga și crenguțele de mentă pentru un plus de prospețime.

Fermentarea: Dacă optați pentru drojdie, dizolvați cele 10 grame de drojdie proaspătă într-o cantitate mică de apă călduță și adăugați amestecul în vasul cu socată.

Acoperiți vasul cu un tifon sau un capac ușor, care să permită aerului să circule dar să împiedice pătrunderea insectelor și a prafului. Lăsați socata să fermenteze la temperatura camerei pentru 3-4 zile, amestecând ușor o dată pe zi.

Gustare și ajustare: După 2-3 zile, începeți să gustați socata zilnic pentru a verifica nivelul de dulceață și aciditate. În funcție de preferințe, puteți lăsa socata să fermenteze mai mult pentru o aromă mai puternică și o efervescență sporită.

Strecurarea și îmbutelierea: Când socata a ajuns la gustul dorit, strecurați amestecul printr-o sită fină sau printr-un tifon curat pentru a îndepărta florile, lămâile și alte resturi. Turnați lichidul strecurat în sticle curate, de preferință din sticlă, și închideți-le ermetic.

Depozitarea și servirea: Păstrați sticlele de socată la frigider pentru a opri procesul de fermentare și pentru a le menține proaspete. Socata este gata de consum imediat, dar va avea un gust mai bun dacă este servită rece, după ce s-a răcit bine în frigider.

Ce trebuie să faci ca să nu fermenteze mai mult decât trebuie

A doua zi, adaugă orezul sau drojdia în amestec și amestecă bine. Aceste ingrediente vor ajuta la fermentația controlată a socatei. Lasă amestecul la fermentat pentru cel puțin 3 zile într-un loc răcoros, dar nu etanșa borcanul complet. Fermentația va avea loc, dar nu va fi excesivă.

După 3 zile, când lichidul a căpătat o culoare gălbuie și un gust plăcut, strecoară socata printr-o sită fină pentru a înlătura florile și bucațile de lămâie. Depozitează socata în sticle sau recipiente închise și păstrează-le la frigider sau într-un loc răcoros pentru a o menține proaspătă.