Combinații periculoase de medicamente – sfaturi pentru persoanele peste 45 de ani

Medicamentele pot fi periculoase dacă sunt combinate necorespunzător

Dacă aveți peste 45 de ani și utilizați unele medicamente frecvent prescrise în România, este important să fiți conștienți de posibilele combinații periculoase de medicamente. Un studiu recent realizat de oamenii de știință avertizează asupra efectelor secundare grave pe care le pot avea anumite antibiotice în combinație cu medicamentele pentru hipertensiune arterială. Această combinație poate duce la o scădere bruscă și masivă a tensiunii arteriale, având consecințe grave asupra sănătății dumneavoastră.

Medicamentele periculoase și combinațiile de evitat

Una dintre combinațiile medicamentoase periculoase este între blocanții canalelor de calciu (Norvasc, Plendil, Auronal etc.) și antibioticele precum eritromicina și claritromicina. Aceste medicamente sunt foarte des prescrise în România și pot fi administrate în același timp unei persoane. Este important să fiți conștienți de riscurile asociate acestor combinații și să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza aceste medicamente în același timp.

Un alt exemplu de combinație periculoasă este între antibiotic și pilula contraceptivă. Antibioticele pot interacționa negativ cu diverse tipuri de medicamente, nu doar cu anticoncepționalele. În cazul pilulei contraceptive, se crede că antibioticele pot scădea absorbția acesteia, ceea ce poate afecta eficacitatea contraceptivă. Asigurați-vă că utilizați o altă metodă contraceptivă când urmați un tratament cu antibiotice.

Combinații periculoase cu aspirină și ibuprofen

Dacă sunteți răcit și aveți nevoie să luați un medicament pentru reducerea febrei și a durerii, trebuie să fiți atenți la combinația dintre aspirină și ibuprofen. Aceste două medicamente nu ar trebui să fie utilizate împreună, deoarece cresc riscul de complicații gastrointestinale precum inflamații, sângerări și ulcerații stomacale. De asemenea, ibuprofenul și alte antiinflamatoare pot afecta efectul diureticelor și al unor medicamente pentru hipertensiune arterială.

Aspirina nu ar trebui combinată cu unele medicamente utilizate de persoanele diabetice, deoarece poate crește efectul hipoglicemiant al acestora. De asemenea, trebuie să fiți atenți la administrarea paracetamolului, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism. În cazul copiilor, paracetamolul nu trebuie combinat cu siropuri de tuse care conțin alcool, deoarece o astfel de combinație poate afecta ficatul.

Alte combinații periculoase de medicamente și precauții generale

Pe lângă combinațiile menționate mai sus, există și alte combinații de medicamente care pot fi periculoase, precum antiemeticele în combinație cu tranchilizantele și sedativele, antihistaminicele în combinație cu sedativele sau somniferele, precum și medicamentele pentru depresie în combinație cu tratamentele pentru tuse sau decongestionantele.

Este esențial să fiți informați despre posibilele combinații periculoase de medicamente și să citiți întotdeauna prospectul înainte de administrarea acestora. De asemenea, nu utilizați niciodată medicamentele după ce ați consumat cafea sau alcool, deoarece aceasta poate provoca afecțiuni serioase.

Rețineți că medicamentele pot avea complicații și efecte secundare neașteptate atunci când sunt combinate necorespunzător. Este recomandat să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a începe sau întrerupe un tratament medicamentos.