Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Se apropie Sărbătorile Pascale și toată lumea începe să se gândească la pregătiri. Un aspect important al acestei sărbători este vopsirea ouălor, dar puțini știu când și de ce se face acest lucru. Descoperă detalii esențiale despre acest obicei tradițional de Paște.

Înainte de marele eveniment al Paștelui, unul dintre cele mai esențiale obiceiuri este vopsirea ouălor. Deși mulți lasă această activitate pe ultima sută de metri, este important să știi că există o zi specială pentru aceasta.

Tradiția spune că Joia Mare, cunoscută și ca Joia Patimilor, este ziua când gospodinele vopsesc ouăle, de obicei în roșu, dar și în alte culori, după preferință.

Culoarea predominantă este roșul, deoarece simbolizează sângele lui Iisus. Conform tradiției, Fecioara Maria s-a apropiat de crucea pe care era răstignit Iisus și a lăsat acolo un coș cu ouă, care au fost imediat înroșite de sângele care se scurgea din rănile Mântuitorului.

Privind acest lucru, Iisus a spus: „De acum încolo, să faceți și voi ouă roșii și să le împodobiți în amintirea răstignirii mele, așa cum am făcut și eu astăzi”.

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică niciodată și pot fi păstrate pentru a proteja casa de rele. În plus, aceste ouă colorate pot fi îngropate în grădină pentru a o proteja de grindină și alte pericole.

Mai mult decât atât, un ou vopsit în această zi este pus într-un lighean în care se toarnă apă. Oamenii folosesc această apă pentru a-și spăla fața, pentru a fi frumoși și sănătoși tot anul, asemenea ouălor roșii.

Înainte de a vopsi ouăle, este important să fie degresate. Acest lucru se face cu apă caldă și detergent de vase. Ouăle sunt spălate, clătite și șterse bine pentru a nu rămâne urme de detergent pe ele.

Ouăle sunt fierte la foc mic pentru a se evita fierberea inegală. Se lasă pe foc aproximativ 10-12 minute, apoi se scurg și se pregătesc pentru vopsit.

Dacă nu dorești să folosești vopsele din comerț, poți opta pentru coloranți naturali, asa cum folosesc Maicutele de la Manastirea Prislop:

  • Sfeclă roșie pentru ouă roșii;
  • Frunze de ceapă roșie pentru ouă roz;
  • Frunze de varză roșie pentru ouă albastre;
  • Frunze de urzică pentru ouă maro deschis;
  • Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri-violet;
  • Turmeric pentru ouă galbene.