Salam de casa

Salamul este un aliment foarte popular și îl găsim în fiecare zi pe masa noastră. Vă prezentăm o rețetă delicioasă de salam crud-zvântat. Acest tip de mezel se găsește în bucătării tradiționale din mai multe țări și este foarte aromat și satios.

Mai mult decât atât, prepararea lui este destul de simplă. De acum înainte, puteți bucura pe cei dragi cu un mezel de casă uimitor, fără aditivi chimici sau conservanți.

Rețetă Salam de Casă din Carne de Vită

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vită (de preferat pulpă sau spată)
  • 200 g slănină de porc (opțional, pentru a adăuga grăsime)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță boia de ardei iute (opțional)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță ienibahar măcinat
  • 100 ml apă rece sau supă de oase rece
  • Membrane naturale pentru cârnați (mate de porc sau de vită)

Mod de preparare:

Pregătirea cărnii:

Taie carnea de vită în bucăți mici, de aproximativ 2-3 cm. Dacă folosești slănină, taie-o și pe aceasta în cubulețe mici.

Trece carnea și slănina prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găuri medii.

Condimentarea:

Într-un bol mare, adaugă carnea tocată și slănina. Adaugă usturoiul trecut prin presă sau tocat mărunt, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce, boiaua iute (dacă dorești), cimbrul și ienibaharul.

Amestecă bine compoziția, frământând cu mâinile, până când toate ingredientele sunt bine distribuite.

Adaugă treptat apa rece sau supa de oase rece și continuă să frămânți până când amestecul devine omogen și bine legat.

Umplerea membranelor:

Înmoaie membranele naturale în apă caldă pentru câteva minute, apoi clătește-le bine.

Montează membrana pe mașina de tocat carne cu accesoriul pentru cârnați.

Umple membranele cu amestecul de carne, având grijă să nu formezi goluri de aer în interior. Leagă capetele salamului cu ață alimentară.

Uscarea și afumarea:

Atârnă salamul într-un loc răcoros și bine ventilat pentru a se usca, timp de 3-4 zile.

După uscare, salamul se poate afuma, dacă dorești, folosind lemn de esență tare (fag sau stejar) timp de 3-4 ore, la temperatură scăzută.

Maturarea:

După afumare, lasă salamul să se matureze într-un loc răcoros și uscat timp de 2-3 săptămâni, până când capătă textura dorită.

Servire:

Salamul de casă din carne de vită este gata pentru a fi tăiat în felii subțiri și servit ca aperitiv sau alături de alte preparate.

Sfat: Dacă preferi un salam mai moale, poți reduce timpul de maturare sau poți adăuga mai multă slănină.